Přihlásit

Myslivci ze Žďárska ukážou, co ulovili. Vystaví stovky trofejí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak vypadá paroží srnce a v čem se liší od trofeje jelena či daňka? Jaké zbraně skrývají v tlamě divočáci a jak velká je lebka lišky nebo třeba jezevce? To vše budou moci zjistit návštěvníci tradiční Výstavy trofejí zvěře, jež byla loni ulovena v honitbách žďárského okresu. Přehlídka se koná ode dneška do 4. června v sále Hasičské pojišťovny v ulici Komenského ve Žďáře, otevřeno je denně mezi 8. a 17. hodinou.
Výstava je určena jako obvykle nejen pro myslivce a znalce zvěře a přírody, ale i pro laickou veřejnost.

„Zváni jsou všichni, které zajímá, jaká zvěř v naší přírodě žije a co obnáší její chov, přikrmování a další péče. Myslivost totiž není pouze lov, jak si někteří lidé bohužel myslí,“ vyjádřil se za organizátory Stanislav Císař, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.
Osvětu chtějí myslivci šířit i mezi dětmi a mládeží, proto v pátek opět uvítají na výstavě také řadu malých návštěvníků ze školek a škol. „Připraveny pro ně máme dopolední ukázky sokolnictví v režii sokolníka Václava Augustina a také z kynologie, které se ujme Václav Nedělka,“ popsal Stanislav Císař. Školákům budou na místě k dispozici zkušení myslivci, kteří jim podají odborný komentář k vystaveným exponátům nebo zodpoví jejich dotazy.
Celkem bude na přehlídce k vidění na patnáct stovek trofejí, přičemž dominovat bude zvěř srnčí v počtu 1 230 kusů. Doplní ji paroží daňků a jelenů, rohy muflonů, zmíněné zbraně divokých prasat, lebky lišek, jezevců nebo psíků mývalovitých.
Chybět nebudou ani vycpané exponáty, a to srnci a mufloni. „Jako specialitu letošního ročníku tady představíme trofeje africké zvěře od Jana Velíka ze Svratky, který v Jihoafrické republice provozuje loveckou farmu,“ přiblížil novinku Císař. Příchozí si tak prohlédnou třeba zebru horskou, vodušku, kudu velkého, springboky či lesoně pestrého.
A nabitý program bude na výstavě i o víkendu, kdy si zájemci vyzkouší například střelbu na laserové střelnici nebo si u stánků vyberou ze širokého sortimentu potřeb a oděvů pro myslivce. Hostem akce bude také myslivecký spisovatel Dušan Pořízka a regionální autorka Zdeňka Šiborová, která píše dětské knihy, mezi nimiž nechybějí ani příběhy o zvířatech. Lidé si budou moci publikace těchto tvůrců zakoupit a nechat si je třeba i podepsat.
Jen málokterá myslivecká akce se obejde bez tradiční zvěřinové kuchyně a ani žďárská výstava trofejí nebude výjimkou. V bufetu se budou podávat mimo jiné kančí a daňčí řízky, guláš z divočáka, daňčí se šípkovou omáčkou, zvěřinová sekaná, kančí výpečky nebo zvěřinové klobásy. —

100 let myslivosti

Letošní rok je pro myslivce spojen s významným výročím – Českomoravská myslivecká jednota (ČMMJ) si totiž připomíná 100 let své existence. Založena byla 22. dubna 1923 v Brně. Jejím cílem bylo na počátku hlavně řešení nejpalčivějších problémů myslivců a práce na jejich celkovém postavení. Dále šlo o šíření osvěty, udržování tradic či vzdělávání, s čímž souviselo i pořádání různých akcí – třeba kynologických nebo výstav trofejí. Začal být také vydáván spolkový časopis Stráž myslivosti. Organizace se pak musela během stovky let prodrat přes mnohé historické milníky, mimo jiné 2. světovou válku nebo éru socialismu. Ačkoliv od roku 1992 nemají myslivci povinnost být členy ČMMJ, organizace jich dnes sdružuje kolem 52 tisíc.

Zdroj: Mladá fronta DNES, 2. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.