Přihlásit

Zámek Ohrada v Hluboké zahajuje sezonu (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Muzejní noc věnov aná Šumavě a výročí spisovatele Karla Klostermanna otevře letošní návštěvnickou sezonu Muzea lesnictví, myslivosti a rybářství na zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Pro návštěvníky jsou na sobotu 3. června od 18 hodin připraveny výstavy, kurátorské prohlídky i nová myslivecká cesta muzeem.

„Například kurátorka zoologické sbírky přiblíží příběh posledního šumavského vlka uloveného roku 1874 v revíru Lipka. Návštěvníci si mohou prohlédnout i zbraň, kterou byl vlk uloven. K vidění bude také fotografické album Šumavy z roku 1894, tedy z časů Karla Klostermanna,“ zve na zámek Ohrada Jitka Taussiková, mluvčí Národního zemědělského muzea.
Na Ohradě je připravena také řada novinek. Otevře se miniexpozice loveckého kočáru, myslivecká výstava k výročí Českomoravské myslivecké jednoty i zážitkové objekty na nádvoří. A zaujmou také historické mechanické střelnice strojmistra Miloslava Vaváčka. I letos bude na Ohradě pokračovat výstava věnov aná soužití člověka a velkých savců na území České republiky s názvem Návrat velk ých šelem. Loni se návštěvníci seznámili se zubry a losy, nyní je čeká čtveřice predátorů, jako je kočka evropská, medvěd brtník, rys evropský a vlk eurasijský.
„Výstava mapuje vývoj vztahu těchto šelem a lidí od středověku až po současnost. Část výstavy je věnována také systematickému lovu a vybíjení šelem až po počátek 20. století,“ řekla Taussiková. K vidění je například preparát posledního uloveného českého medvěda – želnavské medvědice zastřelené roku 1856 – či preparát vlčice a jejího hybridního potomstva se psem z ohradského psince, který dokládá historický pokus Schwarzenbergů o křížení psa s vlkem.
Další část této výstavy seznámí návštěvníky se současným rozšiřováním těchto šelem i s jejich ochranou a návrat em do české krajiny. Výstava je na Ohradě k vidění až do 28. července.

Zdroj: Právo, 2. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.