Přihlásit

Most chce motivovat k lovu přemnožených divočáků (Náš region Teplicko - Ústecko - Litoměřicko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za jeden zastřelený kus divočáka dostane lovec od města odměnu 800 korun. Mot tak chce ve svém katastru snížit počet divokých prasat, z nichž mají někteří místní obavu. Střílet se bude pouze mimo obydlené čtvrti, řekl primátor Marek Hrvol.

S velkým množstvím černé zvěře bojuje město Most podle primátora dlouhodobě. Doposud využívalo odchytové klece, nyní chce pro změnu zkusit odchytové sítě. „Bavili jsme se o částce za odlovený kus, původní návrh byl 500 korun, nakonec jsme se rozhodli částku navýšit na aktuálních 800 korun, což se setkalo s velkým ohlasem, proto věříme, že poskytování odměny pomůže zvýšit počet odlovených kusů,“ uvedl Hrvol. V rozpočtu má město na odměny 250.000 korun, což odpovídá vyplacení příspěvku za 300 odlovených prasat.
Primátor upozornil, že ji dostanou pouze ti, kteří mají k takové činnosti oprávnění. Střílet se bude ve vybraných honitbách, popřípadě na nehonebních pozemcích na základě povolení odboru životního prostředí. Nedávno takto odbor umožnil odstřel divočáků na městském hřbitově a u sběrného dvora, kde se skupiny prasat často volně pohybují. Divočáci ztrácejí plachost a objevují se stále častěji i v centrech měst. Myslivecký spolek Most -Ressl zejména v jarních měsících soustředí veškeré úsilí k odlovu přemnožených divokých prasat, aby ochránil obyvatele a zamezil škodám. Nejoblíbenější lokality divočáků, které přiléhají k honitbě Ressl, jsou podle spolku tenisové kurty, lesopark Hrabák, autodrom, okolí městského starého hřbitova, Souš, Široký vrch a jezero Matylda. Za loňský rok odlovili myslivci na Mostecku 318 divočáků. „Odchytové klece jsou sice účinné, ale myslivcům tento způsob jejich likvidace nepřipadá příliš humánní, proto chceme vyzkoušet odchytové sítě a motivovat k odstřelu příspěvkem,“ uvedl Hrvol.
Odchytové klece na divočáky jsou také v Ústí nad Labem. Tady se bachyně se selaty objevují i v samém centru města. Odstřel za mimořádných opatření se koná občas i v obydlených částech.
Příspěvek za jedno zastřelené zvíře je 500 korun. Myslivecké spolky však musí dosáhnout stanoveného minimálního počtu odlovených divočáků.

Zdroj: Náš region Teplicko - Ústecko - Litoměřicko, 1. 6. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.