Přihlásit

Setkání medvědů a lidí na Slovensku přibývá. Šelmy jsou méně plaché (tnbiz.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Slovensku jsou stále častější setkání s medvědy, a to i mimo lesy a hory. Za poslední dva týdny s nimi měli lidé zkušenost v obci Lieskovec u Zvolena nebo u obce Stratěná ve Slovenském ráji.

Záběry běžícího medvěda před jedoucím autem vzbudily mezi občany Lieskovce velký rozruch. "Tím, že byl pronásledovaný zvukem a světly auta, tak ve stresu utíkal, řidič ho tedy zahnal až do zastavěné části obce. On tam vůbec nemusel zaběhnout," vysvětlil Jaroslav Slašťan ze Zásahový tým pro medvěda hnědého.
Podle ochranářů je takové chování řidiče neetické a nebezpečné. Přímo v obci Lieskovec se sice s medvědem lidé zatím ještě nesetkali, i když v okolí je jich prý dost. "To je stále jen opakování pro ty, kteří mají kompetence k tomu, aby něco udělali s tím, že ti medvědi jsou přemnožení. Nevím, jestli čekají na nějaké neštěstí," okomentoval starosta obce Lieskovec Michal Turay.
Nedaleko obce Stratená zase lidé mohli potkat medvěda, který měl na hlavě válec sloužící ke krmení divočáků. "Byl to dezorientovaný medvěd, který neměl řádný přístup k potravě. Naštěstí je to inteligentní zvíře a skrze díry v tom krmném válci si aspoň našel způsob, jak přijímat vodu," popsal Michal Haring ze Zásahového týmu pro medvěda hnědého.
Ochranáři medvěda uspali a válec odstranili. "Všechno to, co medvěd zažil, muselo být trauma, ale podle odborníka by se z něj měl dostat. Faktem je, že podobných případů přibývá," upozornil reportér TV Markíza Marek Vnenčák. Šelmy v poslední době mění svoje chování. Podle odborníků jsou méně plaché a zvykají si i na blízkost člověka.

Zdroj: tnbiz.cz, 28. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.