Přihlásit

Hygienici očekávají koncem května vyšší aktivitu komárů na Břeclavsku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihomoravští hygienici varují před zvýšeným výskytem komárů. Koncem května jej očekávají především v obcích na Břeclavsku a částečně Hodonínsku. V lužních lesích či jiných exponovaných místech nevylučují ani vznik lokální komáří kalamity, uvedli na svém webu. Vhodné podmínky pro masivní rozvoj komárů způsobily jarní deště a zaplavení částí lužních lesů.

Zvýšenou aktivitu samiček zaznamenali hygienici v oblasti líhnišť koncem minulého týdne. "Vrcholu dosáhne v poslední dekádě května. Vzhledem k tomu, že převládají letní druhy, jejichž samičky jsou schopny zalétávat i do vzdálenosti několika kilometrů od místa vylíhnutí, je třeba počítat se zvýšeným výskytem komárů i v přilehlých obcích. Jedná se především o obce Lanžhot, Břeclav, Kostice, Tvrdonice, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lednice a Bulhary. V menší míře však i o další blízké obce," uvedli hygienici.

Vydatné deště z poloviny dubna významně zaplavily části líhnišť komárů. Větší tůně byly zaplavené v polesí Tvrdonice a obdobná situace byla i v Kančí oboře mezi Břeclaví a Lednicí. Vážnější situace byla v polesí Lanžhot. Koncem dubna začala voda pozvolna ustupovat, zaplavené izolované tůně však zůstaly. Ve všech lokalitách se tam masivně objevily larvy komárů.

Lesníci ve spolupráci s hygieniky místa ošetřili postřikem proti komárům. Přípravek aplikovali včas, ale kvůli rozsahu záplav a nepřístupnosti terénu nebylo možné ošetřit všechny tůně a zaplavené plochy, kde se poté začalo líhnout značné množství komárů. V lužních lesích a na některých dalších místech hygienici nevylučují vznik komáří kalamity. Lidé by se měli vybavit sítěmi do oken a mimo dům používat repelent. Na ochranu menších venkovních ploch hygienici doporučují prostorové 3D repelenty. Na ošetření větší plochy je určený koncentrát, který se ředí vodou.

Zdroj: ČTK, Brno, 22. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.