Přihlásit

Nechránění kormoráni budou řádit dál (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rybáři by si mohli oddechnout - kormorán velký byl vyřazen ze seznamu zvláště chráněných druhů. Nicméně Petrův cech příliš nadšen není.
Příslušnou vyhlášku podepsal již 6. listopadu ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) a ta vstoupí v platnost 1. dubna 2013. Kormoráni, zvláště v jižní části země, vydatně decimují rybí stavy.
"Stát se jen zbavuje odpovědnosti za škody," připomíná předseda Moravského rybářského svazu Rudolf Milerski s poukazem na skutečnost, že po vyřazení ze seznamu přestane stát poskytovat finanční náhradu za škody způsobené lovci. Jen za rok 2008 bylo vyplaceno za prokázané škody téměř 36 miliónů korun, v dalších letech čísla narůstala.
Milerski také připomněl výjimku na odstřel kormoránů vydanou v loňském roce Jihomoravským krajem. Nejen on se však domnívá, že takový omezený odstřel vysoké stavy útočných ptáků nesnižuje. "Zastřelit deset kormoránů za zimu? To je k ničemu! Každý pták totiž denně sežere v pstruhové vodě až šest pětadvaceticentimetrových pstruhů!" tak se rozhořčuje hospodář břeclavských rybářů Karol Smaženka v odborném tisku.
Milerski také sdělil, že s myslivci po léta jednají o odstřelech, ale vždy záleží na ochotě a možnostech myslivců střílet. Obává se také, že chovatelé ryb začnou po 1. dubnu příštího roku žalovat myslivce o škody po kormoránech. Brněnský meteorolog a sportovní rybář Pavel Neruda již roky v médiích volá, že z Dyje zmizeli nádherní lipani a v posledních letech i pstruzi. Kormorán se přesunuje taky na rybníky. "Úsek Dyje pod Vranovskou přehradou vyhledávali sportovní rybáři z celé Evropy, dnes tam lipana neulovíte," říká Neruda. V těchto dnech již krouží kormoráni nad Brnem, kam začali létat až teprve před dvěma roky. "Až zamrzne přehrada, odletí lovit na Svratku," konstatuje Milerski.
Neruda označil za kulišárnu skutečnost, že ministerská vyhláška začne platit až tak pozdě, protože v zimě, kdy ptáci páchají největší škody, zůstanou ještě fakticky nedotčeni a větší chovatelé ryb dostanou opět finanční náhradu. Neruda, Milerski a další odborníci vidí jako nejúčinnější možnost v celoevropském řešení například redukovat kormorána již v jeho severních hnízdištích.
O přesnějším počtu kormoránů v Česku odborníci diskutují, uvádějí čísla od 11 do 40 tisíc kusů. Jeden kormorán spotřebuje zhruba půl kila ryb za den.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.