Přihlásit

Poblíž lipenské přehrady vznikla nová rezervace pro velké kopytníky (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poblíž lipenské přehrady vznikla nová rezervace pro velké kopytníky. Na ploše o rozloze více než 20 hektarů budou divocí koně a zubři. Rezervace pro velké kopytníky je druhá v Jihočeském kraji. ČTK to řekl Dalibor Dostál z projektu Česká krajina, který poskytne zvířata pro lipenskou rezervaci.

Rezervace je na místě bývalého golfového hřiště, založila ji společnost Jihočeské ekofarmy. Zvířata poskytne zdarma Česká krajina z rezervace ve středočeských Milovicích. "Jsme rádi, že je o tento moderní způsob péče o krajinu v Česku tak velký zájem. Rezervace po vzoru milovického projektu zakládají města, kraje, neziskové organizace, soukromí vlastníci pozemků a nyní i zemědělské podniky. Právě pro ně může být pastva velkých kopytníků do budoucna atraktivní, protože by mohla smysluplně řešit plochy, které musí nově zemědělci ponechávat bez hospodaření," uvedl Dostál.

Na jihu Čech se nachází podobná rezervace u Třeboně na Jindřichohradecku. Využívají ji pratuři. Další rezervaci velkých kopytníků by v Jihočeském kraji mohla vzniknout ještě do léta, uvedl Dostál.

Podle něj pastva velkých kopytníků velmi výrazně obnovuje a zvyšuje biologickou rozmanitost krajiny. Navíc na rozdíl od pastvy hospodářských zvířat pomáhá také v oblasti ochrany klimatu. Pastevní ekosystémy vážou o 50 procent více uhlíku než veškeré lesy na Zemi.

Do lipenské rezervace zatím zamířili z Milovic čtyři divocí koně. V budoucnu by tam mělo být 10 zvířat, z nich pět budou zubři.

Milovice jsou první lokalitou na světě, kde se objevily všechny tři druhy velkých kopytníků Evropy, kterými jsou zubr evropský, pratur a divoký kůň.

Zdroj: ČTK, Lipno nad Vltavou (Českokrumlovsko), 16. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.