Přihlásit

V parku slovenských lázní Sliač se toulalo medvídě. Hledá ho možná medvědice (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V parku lázní Sliač na středním Slovensku se podle očitých svědků toulalo medvídě. "Samo nepřežije," řekl listu Sme Jaroslav Slašťan ze zásahového týmu státní ochrany přírody, který zprávu prověřuje a chystá se instalovat v lázeňském areálu fotopasti. Úřady varují veřejnost a doporučují vyhnout se parku, protože mládě může hledat medvědice.

Lázeňský areál má podle tisku rozlohu 46 hektarů a není oplocený. Na medvěda upozornila primátorka města Sliač. "Určitě nechci vyvolávat paniku, ale jen odradit běžce od běhu v našich lázních," řekla Ľubica Balgová.

Park je oblíbeným místem pro procházky, běh i jízdu na kole. Lidé by se mu ale podle primátorky teď měli vyhnout. "Pohybuje se tam medvědice a hledá mládě," dodala.

Medvídě v parku zahlédla zaměstnankyně lázní. Zásahový tým kromě toho dostal hlášení i o medvědici se dvěma mláďaty.

"Je pravděpodobné, že medvídě se ztratilo či vzdálilo od matky, která ho teď hledá. Medvědici v lokalitě zaznamenaly i lovecké fotopasti. Člověk by se proto na tomto místě neměl pohybovat," řekla primátorka Balgová podle serveru Teraz.sk.

Státní ochrana přírody (ŠOP SR) doporučuje v zájmu omezení rizika setkání s medvědem upozorňovat na sebe hlukem: pískáním, zpěvem, tleskáním, případně zvoněním na zvonek. Také radí držet se vyznačených turistických stezek a pohybovat se jen za denního světla. Medvěd v sebeobraně někdy podnikne výpad, což je výstraha, aby se člověk vzdálil. Člověk to může chápat jako útok. Zapotřebí je pomalu ustoupit a vzdálit se. V případě útoku se doporučuje lehnout si na zem a chránit si rukama krk a hlavu a vydržet, dokud útok nepomine a medvěd se nevzdálí. Aktivní obrana člověka jen zhorší situaci, varují experti z ŠOP SR.

Zdroj: ČTK, Bratislava, 11. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.