Přihlásit

Policie hledá svědky dubnového postřelení čápa bílého v Příboře na Novojičínsku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Policie hledá svědky dubnového postřelení čápa bílého v Příboře na Novojičínsku. Případ kriminalisté kvalifikovali jako týrání zvířat. Možná je ale i přísnější kvalifikace - pytláctví. ČTK to dnes řekla mluvčí novojičínské policie René Černohorský. Stav ptáka se v poslední době zlepšil. Létat už ale pravděpodobně nebude.

"Potvrdilo se, že se jednalo o střelné poranění. V těle ptáka se našel brok," uvedl mluvčí. Dodal, že policisté zatím nemají žádné svědky, kteří by k vyřešení případu a odhalení střelce mohli přispět. Přihlásit se mohou prostřednictvím linky 158.

Zraněný čáp je v péči Záchranné stanice Bartošovice. "Stav čápa se zlepšuje. Už má chuť do života. Sám přijímá potravu a není už tak apatický, jako byl před časem," uvedl vedoucí Záchranné stanice Bartošovice Petr Orel. Pták už podle něj pravděpodobně nikdy nebude létat. "O vypuštění do volné přírody se proto nedá vůbec uvažovat. I když zázraky se někdy dějí," řekl.

Čáp utrpěl velmi vážné zranění křídla. Podle ochránců přírody jde o tříštivou zlomeninu pažní kosti. Navíc od broků utrpěl vážná vnitřní poranění. Jeden brok dokonce zůstal v těle. Čáp hnízdil nedaleko příborské restaurace U Čápa. Kde ho také pracovníci záchranné stanice odchytili. Ještě téhož dne ho pak převezli k ošetření na veterinární kliniku v Ostravě-Porubě, kde absolvoval vyšetření a následně byl operován.

Čáp hnízdil u restaurace U Čápa. Jeho hnízdo on-line sleduje kamera a záznam je dostupný na internetu. Podle záznamů z posledních týdnů tam čáp už hnízdil se svou partnerkou. Postřelení podle ochránců přírody znamenalo rozbití páru, samice si už našla nového druha.

Zdroj: ČTK, Bartošovice/Příbor (Novojičínsko), 11. 5. 2023

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.