Přihlásit

Na zloděje vánočních stromků číhají v lesech na Kroměřížsku myslivci i policie (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kroměřížsko
Mezi tradiční symboly vánoc neodmyslitelně patří vánoční strom. Někteří na něm však chtějí ušetřit a proto tajně vyráží na lup do lesa. Krádež stromu se ale zlodějům může pěkně prodražit. Utržit totiž mohou pokutu v řádu až několika tisíc korun. Myslivecká sdružení i policie na Kroměřížsku se snaží krádežím předejít, kontroly v lesích jsou proto častější.

Podle jednatele Okresního mysliveckého spolku Kroměříž Jana Buksy ke krádežím stromů každoročně dochází. Je jich ale méně.
"Podle mě je to spíše na ústupku. Nabídka kolem obchodních řetězců je dosti velká, takže si každý vybere. Podle mě je to záležitost spíše na dědinách," domnívá se Buksa.

Někteří myslivci používají na ochranu stromů chemický postřik, který sice není vidět, ale při pokojové teplotě tato látka silně zapáchá. Zlodějům tak vánoční atmosféru doma pěkně znepříjemní.
"Existují postřiky, které používají například majitelé vánočních plantáží, tedy především v ohrožených lokalitách. Jsou to postřiky, které reagují na teplo, takže je pak nutné stromek z domu vyhodit a pomalu zbořit celý dům kvůli zápachu," popsal Buksa.
Moderní záležitostí jsou takzvané fotopasti, které se umístí na příjezdovou cestu k ohrožené lokalitě mladých stromků a napomáhají pak odhalit viníka.
Zloději se prý zaměřují na stromy ve výšce dvou metrů. Často ale odřezávají jen vrchy vzrostlejších stromů. Škoda je pak mnohonásobně vyšší.
"Stromy se totiž tvarují ve větší výšce a většinou jsou vršky hezčí. Strom poté roste sice dál, ale esteticky už dobře nepůsobí," konstatoval myslivec.
Podle Buksy by se měly před obchodními domy uskutečňovat častější kontroly a zjišťovat původ stromků.
Nejinak tomu je i s trháním jmelí, které upravuje zákon o lesích a povolit ho může jen majitel nebo správce lesa. Krádeží jmelí lidé riskují nejen pokutu, ale i vlastní zdraví. Jmelí totiž roste až ve vrcholových větvích stromů a není snadné se k němu dostat.
"Je to zároveň škůdce, ale lidé často ořezávají celé větve a dokonce kácí i celé stromy kvůli jmelí, to jsou pak škody," postěžoval si Buksa.
Ve spolupráci s lesníky provádí policie v předvánočním čase řadu kontrol ohrožených míst. V loňském roce policisté na kroměřížsku žádného zloděje stromů neodhalili.
"Ve spolupráci s lesní správou se každoročně dělají kontroly. Policisté se zaměřují na oblasti, kde se stromky na vánoční prodej pěstují. Samozřejmě také kontrolují řidiče, kteří vezou vánoční stromy a požadují doklady o původu stromů," vysvětlila kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Pěstitel stromů Přemysl Bača se s krádeží stromů už několikrát setkal.
"Minulý rok nám ukradli několik kusů přímo z plantáže. A před třemi lety nám vzali asi třicet nabalených stromů k prodeji," postěžoval si Bača.
Chemické postřiky nepoužívá, stromy by totiž pak nemohl prodat. V období vánoc tak musí plantáže více střežit.
"Těžko se dají postřiky použít na stromy, které chcete v daném roce prodat. To nejde. Stoprocentní ochrana zkrátka není. Pomoci ale může elektronika, je to ale drahé," podotkl pěstitel.

Letošní ceny by se podle odhadu mohly pohybovat zhruba stejně jako minulý rok. Jedle kavkazská přijde na 500 až 1000 korun, smrk pichlavý 350 a více, borovice černá od sto padesáti korun.
"I přes dosti vysokou cenou jsou trendem jednoznačně jedle," uzavřel Bača."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.