Přihlásit

Medvědice odchycená v Itálii kvůli zabití běžce je podle aktivistů nevinná (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Italští ochránci zvířat vyzývají úřady, aby nechaly okamžitě vypustit zpět do přírody medvědici, které hrozí smrt kvůli podezření, že v severní části země zabila kondičního běžce. Testy podle nich ale prokázaly, že pachatelem byl medvěd, nikoli medvědice, napsal zpravodajský server The Guardian.

Sedmnáctiletá medvědice, která je pokládána za "problematickou", protože už v minulosti napadla člověka, byla odchycena krátce po smrti 26letého Andrey Papiho a zavřena do klece, než soud rozhodne o jejím dalším osudu. Papiho podle forenzní analýzy zabil medvěd, když se šel 5. dubna proběhnout na horskou cestu nedaleko své vesnice Caldes v Tridentsku.

Zatímco vedení provincie Tridentsko žádá, aby byla medvědice utracena, ochránci přírody bojují za její vrácení do přírody. Soud má rozhodnout 11. května. Ochránci přírody předložili dvě forenzní zprávy, podle kterých testy DNA i stopy zubů na Papiho těle odpovídají tomu, že útočníkem byl medvěd, a ne medvědice.

Odchycená medvědice je potomkem dvou medvědů, kteří byli počátkem 21. století převezeni do Tridentska ze Slovinska v rámci projektu Life Ursus, jehož cílem bylo rozšířit klesající populaci medvědů hnědých v této oblasti severní Itálie.

V Tridentsku nyní žije asi stovka medvědů a jejich setkání s lidmi jsou častější. V březnu ve stejné oblasti napadl medvěd muže, který útok přežil.

Zdroj: ČTK, Řím, 10. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.