Přihlásit

Ornitologové pozorovali na střední Moravě trojici výjimečných druhů ptáků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ornitologové pozorovali v uplynulých dnech na střední Moravě trojici výjimečných druhů ptáků. Objevila se tam volavka vlasatá, lyskonoh ploskozobý a ibis hnědý, sdělil dnes ČTK místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Výskyt vzácných opeřenců podle odborníků souvisí s vrcholícím jarním tahem ptactva na konci dubna a začátku května.

Volavka vlasatá se zdržovala od 29. dubna na Zámeckém rybníku v Chropyni na Kroměřížsku. "Jde o drobnou volavku, která žije v mokřadech jižní Evropy a k nám se výjimečně zatoulává. Je béžově hnědá a má bílá křídla, která vyniknou v letu. Zobák má modrý s černou špičkou. Naposledy byla pozorována 5. května a nyní se může vyskytovat i na jiném rybníku v okolí," uvedl Šafránek.

Dalším výjimečným druhem je podle něj lyskonoh ploskozobý, který hnízdí v Arktidě a zimuje v Atlantiku u jižní a západní Afriky. V těchto dnech se však vyskytuje v novém biocentru u Senice na Hané na Olomoucku. "Ve střední Evropě se objevuje velmi vzácně a málokdy se zdrží více dní na jednom místě. Lidí se nebojí a často k nim připlave i na pár metrů. Patří mezi bahňáky, ale na rozdíl od většiny z nich neloví červy v bahně, ale hmyz na hladině," uvedl ornitolog.

Třetí ptačí raritou na střední Moravě je podle něj ibis hnědý, který pochází z jižní Evropy. "Je tmavě hnědý se zeleným leskem na křídlech. Má dlouhý zahnutý zobák, pomocí kterého loví drobné mokřadní živočichy. U nás se vyskytuje velmi vzácně a nyní jej můžete vidět na Záhlinických rybnících," doplnil Šafránek. Soustava rybníků se nachází u Záhlinic, místní části Hulína na Kroměřížsku.

Zdroj: ČTK, Kroměříž,  9. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.