Přihlásit

Vojenské lesy loni vybudovaly v Brdech dalších 16 malých vodních ploch (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) loni vybudovaly v Brdech dalších 16 malých vodních ploch. Nejvíce jich vzniklo pod vrchem Špičák mezi Jinci a Podluhy. Další lesníci vyhloubili pod Jineckými hřebeny a přírodní rezervací Koníček, který je součástí veřejnosti nepřístupného posádkového cvičiště. Úkolem vodních ploch je zadržovat vodu v krajině a vytvářet podmínky pro rozvoj rostlinných i živočišných druhů, informoval dnes ČTK mluvčí VLS Jan Sotona.

Vojenské lesy budují v Brdech tůně od roku 2018. Spolupracují při tom s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). V minulosti jich vyhloubily více než 40. Po padrťských pláních, Baštině, Pource a dalších oblastech se státní podnik loni zaměřil hlavně na okolí brdského vrchu Špičák a lokalitu kolem Jineckých hřebenů.

Malé jednoduché vodní plochy od 60 do 180 metrů čtverečních jsou bez hrází a výpustí. Vznikají v místech, kde jsou pro ně vhodné podmínky. "Je to vlastně jednouchý způsob, jak vytvořit malou vodní plochu v místech, která jsou zamokřená, mají vysokou hladinu spodní vody či jsou v místech s nepropustným podložím, jež zadržuje srážky," uvedl ředitel brdské divize VLS David Novotný.

Tůně poskytují útočiště řadě živočišných a rostlinných druhů, především obojživelníkům a hmyzu. Postupem času se mění v bažinky a opět v zamokřené plochy. "Na rozdíl od budování lesních nádrží či obnovy rybníků je hloubení tůní nenáročnou investicí. Náklady na 16 tůní v loňském roce nepřesáhly 90.000 korun. Určitě proto chceme v jejich budování v Brdech i nadále ve spolupráci s AOPK pokračovat i v dalších letech," dodal Novotný.

Chráněná krajinná oblast (CHKO) Brdy vznikla v roce 2016 na území někdejšího vojenského újezdu. CHKO ochraňuje například významná paleontologická naleziště, skalní výchozy, kamenná moře a sutě. Díky zákazu vstupu se ve vojenském výcvikovém prostoru zachovala řada vzácných živočichů a rostlin.

Zdroj: ČTK, Jince (Příbramsko), 4. 5. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.