Přihlásit

Na drzé divočáky půjdou v Plzni na Valše přes rákosí (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Proti přemnoženým divokým prasatům na Valše nasadí úřady další zbraň - nechají zlikvidovat rákosí na ploše asi 1,6 hektaru, kde si divočáci rochní. Těm pak nezbude, než se přestěhovat do lesa a tam na ně nastoupí myslivci. Proti až šedesáti divočáků na Valše, kteří trápí místní obyvatele už několik let, kují úřady pikle stejnou dobu. Marně. Vloni tu uspořádali hon, jenže padl jen jediný divočák a dvě lišky. Teď se budou úřady snažit dostat divočáky do lesa, kde je budou moci myslivci střílet. Místní rozvěšují po obci cedulky, aby lidé nevyváželi odpad ze zahrad včetně ovoce za ploty. Právě to divočáky láká až k domům.
Lidé z Valchy potkávají divočáky už i v ulicích. "V posledních letech míváme na podzim pravidelně rozrytou zahradu, ale že budu potkávat divočáky i přímo v ulicích, to mě překvapilo," řekla nedávno Marie Kuntová, která na Valše žije. Někteří lidé kvůli strachu ze střetu prý raději jezdí pozdějšími autobusy. A někteří místní chodí v noci z hospody preventivně s klackem v ruce ...
Třetí městský obvod teď dostane 70 tisíc korun jako dotaci z fondu životního prostředí právě na likvidaci rákosí. "V první fázi to má lidem z Valchy pomoci," uvedla mluvčí magistrátu Zdeňka Kubalová. Radní města už peníze schválili, záleží ale ještě na městských zastupitelích, zda je skutečně uvolní.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.