Přihlásit

Louka u Vojkova nedaleko Říčan u Prahy bude přírodní památkou (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Louka u Vojkova nedaleko Říčan u Prahy bude přírodní památkou. Jde o území s výskytem ohrožených a zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Nařízení o zřízení přírodní památky dnes projednali krajští radní, informoval ČTK mluvčí hejtmanství David Šíma.

Nové zvláště chráněné území leží v katastru Tehova na pozemku o výměře 0,87 hektaru. Pozemek tvoří luční porost obklopeným ze západní a severní strany dřevinami a pozemními komunikacemi, na východě zastavěným územím a na jižní straně lesem a potokem Rokytkou.

"Louka u Vojkova je území s výskytem ohrožených a zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Velký význam má například populace orchideje prstnatce májového čítající na 200 jedinců, dále se zde vyskytuje i kosatec sibiřský. Dlouhodobým cílem péče je udržení nebo i rozšíření stávající rozlohy podmáčených luk, a to především pravidelným kosením,“ uvedla radní pro životní prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti).

Zdroj: ČTK, Praha, 27. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.