Přihlásit

Každou třetí nehodu má na svědomí zvěř (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Česká Lípa
Extrémní nárůst nehod, kdy auto srazilo zvěř, zaznamenali policisté na Českolipsku během listopadu. Ze stovky dopravních nehod to byla každá třetí, přičemž nejvíce pod kola vbíhají divočáci. Podle českolipského policejního mluvčího jde o nezvykle vysoký počet.
"Loni a předloni v listopadu byl počet střetů se zvěří zhruba poloviční, stejně jako letos v září a říjnu," upřesnil Milan Bradáč s tím, že nyní k takovým nehodám vyjíždí policisté prakticky každý den.
Od začátku listopadu do 29. listopadu se na Českolipsku stalo celkem 100 nehod, plnou třetinu, přesně 34, zavinila zvířata. Největší podíl na nehodách mají divoká prasata. Na ně narazili řidiči šestnáctkrát. V těsném závěsu následují lišky a králíci, srny mají na svědomí čtyři nehody a jednu pak pes. Zvířata způsobila škodu na autech za téměř 158 tisíc korun, u všech listopadových nehod ale dosáhla škoda 4,2 milionu korun.
Jak uvedl Milan Bradáč, drtivá většina nehod se odehrála mimo zastavěnou oblast, dvaadvacet jich bylo na silnicích I. třídy a pouze dvě v obci.
"Žádný konkrétní úsek, který by byl více nebezpečný, ale není. K nehodám docházelo po celém okresu. Doporučujeme proto řidičům zvýšenou opatrnost a to i tam, kde není značka upozorňující na zvířata," doplnil Bradáč.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.