Přihlásit

Lovy v Lánech omezíme, říká šéf obory Rus (Hospodářské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Doby, kdy se v Lánech ve velkém počtu střídali lidé z politické, akademické i lesnické scény, aby si mohli zalovit, skončily. Aspoň podle ředitele Lesní správy Lány Pavla Ruse, který vedení obory převzal po Miloši Balákovi. „Četnost lovů, která tady byla, stoprocentně taková nebude. Bude jich mnohem méně,“ říká Rus. HN prozradil, že sám byl v minulosti ještě jako šéf středočeských Lesů ČR do Lán na lovy pozván. O tom, že by tyto akce probíhaly nějak nestandardně a proti mysliveckým pravidlům, však podle svých slov žádné informace nemá.

„Když dostanete pozvánku od takové instituce, jako je prezidentská kancelář, na níž je podepsán kancléř, řeší to s vámi ředitel, tak vás nenapadne, že tam může být něco v nepořádku,“ popisuje Rus, podle něhož na pozvánkách k lovům nebylo nic zvláštního, co by mělo naznačovat, že hradní kancelář s vedením obory nemají věci pod kontrolou.
„Působil jsem tady coby krajský a následně oblastní ředitel Lesů ČR. S Lesní správou Lány jsme spolupracovali na spoustě projektů, provozních věcí, ať už šlo o zpracování kůrovcové kalamity, koncepci myslivosti v kraji nebo ekologické a veřejné akce,“ říká s tím, že podobná pozvání jsou v jeho branži běžná.

„Kontaktoval mě pan ředitel, navrhl mi termíny, byl jsem doprovázen zkušeným průvodcem. Vyhledávala se zvěř, která nedosahovala vysokých hodnot. Určitě nešlo o žádné velké trofejové lovy. Odlovili jsme jelena a další zvěř, která vykazovala nemoc,“ tvrdí Rus. „Lovy, jichž jsem se účastnil, na mě působily, že jsou vedené profesionálně. Ale samozřejmě ty další nejsem schopen vyhodnotit, protože jsem tady ještě nepracoval,“ říká současný šéf Lesní správy Lány.
Lovy v Lánské oboře se staly velkým tématem minulý měsíc, kdy Seznam Zprávy publikovaly texty o tom, že v areálu s oblibou lovil bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář.
Celkem Mynář v letech 2019 až 2021 ulovil 11 kusů trofejní zvěře, mezi nimi jeleny, daňky, muflony a siky, za 280 tisíc korun. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) byly jeho lovy v rozporu s tehdejšími pravidly.
Původně, podle zřizovací listiny, jež platila od první republiky, povolení k lovu dával prezident. V roce 2014, už za éry prezidenta Miloše Zemana, kancléře Mynáře a lánského šéfa Baláka, však došlo ke změně směrnice, jež tuto pravomoc přisoudila i kancléři a řediteli obory. Mynář tak mohl schvalovat lovy sám sobě, případně přijímat pozvánky od svého podřízeného Baláka. Při přepisu směrnice si ale hradní kancelář neohlídal, aby příslušnou úpravu uvedl také v základním dokumentu – zřizovací listině.

I proto se NKÚ o lovy schválené Mynářem a Balákem začal zajímat. A argumentoval právě platným zněním zřizovací listiny. „Z tohoto ustanovení je zřejmé, že účast na bezpoplatkových lovech je umožněna pouze prezidentu republiky, jeho hostům, případně ostatním ústavním činitelům,“ píše se ve zprávě NKÚ.
Bezpoplatkové lovy probíhají zdarma, a dlouho byly i proto výsadou jen pravomoci prezidenta. Lány umožňují také placené lovy pro širší veřejnost. V tomto případě však musí zájemce například za odstřeleného jelena zaplatit podle jeho odborného bodování částku v rozmezí od 34 tisíc až po více než 100 tisíc korun.
Změnu zřizovací listiny Mynář schválil až v září 2022 – tehdy také do listiny doplnil, že ani v případě lovů „souvisejících s činností Lesní správy Lány nebo Kanceláře prezidenta republiky“ se nemusí platit. Tím vznikl další problém – změna působí, jako by se Mynář snažil, aby se neřešila hodnota chycené zvěře. Celkově přitom NKÚ spočítal, že bývalý kancléř inicioval lovy v hodnotě přes 3,6 milionu korun.
„Jména účastníků říct nelze, podléhá to ochraně osobních údajů,“ říká Rus.

Mynář se k lovům nikdy oficiálně nevyjádřil. Komentoval je nicméně Zeman na konci svého prezidentského mandátu v CNN Prima News. „Nedá se říci, že bych tím byl nadšen, i když mi (Mynář) tvrdil, že je to legální, protože regulovaný lov znamená odstřel nějakých maximálně 20 kusů zvěře, která by se stejně musela odstranit,“ uvedl Zeman.
Nový hradní tým prezidenta Petra Pavla pod vedením kancléřky Jany Vohralíkové zatím zájem o to, jít do obory na lov, neprojevil. „Pocházím sice z rodiny myslivce, ale lovit v oboře se určitě nechystám,“ říká Vohralíková.
Příliš často lovy nehodlá iniciovat ani Rusem vedená Lesní správa Lány. „Za nás dojde k návrhu bezpoplatkového lovu, pokud tady někdo dovrší pracovního nebo životního jubilea, na základě výborných pracovních výsledků – což je běžnou věcí. Ale to se bavíme řádově o jednotkách kusů ročně,“ tvrdí Rus.

Zdroj: Hospodářské noviny, 18. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.