Přihlásit

Jaro je tu. Zvěř je postrachem řidičů (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na českých silnicích dochází stále častěji ke srážkám aut se srnkami, jeleny nebo divočáky. Některé případy skončily i smrtí

S přicházejícím jarem se na českých silnicích zvětšuje riziko srážky se zvěří. Aktivita srnek, jelenů nebo divočáků se totiž po zimě zvyšuje, lidé chodí více do přírody a houstne i provoz na komunikacích. Pojišťovny v jarním období registrují zvýšený počet takovýchto událostí, jejich nárůst pozorují i celkově za posledních pět let.
„Za rok 2022 jsme řešili odhadem přes 3000 škod střetu se zvěří. Za posledních pět let je to násobný nárůst. Výraznějšími měsíci jsou v tomto ohledu květen a potom říjen a listopad. Naopak v lednu, únoru a březnu je střetů o jednu třetinu méně oproti výrazným měsícům,“ sdělila LN tisková mluvčí Allianz pojišťovny Marie Petrovová.
Trend nárůstu počtu havárií způsobených srážkou se zvěří LN potvrdila i tisková mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová: „V posledních zhruba pěti letech registrujeme nárůst vždy o pár procent ročně, přičemž dohromady za celé období je to už poměrně podstatný nárůst cca 20 procent. Dokonce bylo ve spolupráci s Portálem nehod zjištěno, že například mezi lety 2018 a 2019 došlo v ČR v období velikonočních svátků k nárůstu počtu,nezaviněných‘ dopravních nehod bezmála o devět procent. Mezi nimi jednoznačně vyčnívají kolize se zvěří.“ Je to podle ní způsobeno tím, že Velikonoce 2018 byly na přelomu března a dubna, ale v následujícím roce 2019 až v druhé půlce dubna, kdy je aktivita zvěře vyšší.

Srnky nejsou vidět

„Za uplynulých deset let vidíme v podstatě trvalý růst těchto pojistných událostí. Jestliže v roce 2012 jsme jich ročně evidovali zhruba 5800 v úhrnné hodnotě 180 milionů korun, v roce 2021 to bylo přes 9000 pojistných událostí za 406 milionů korun. Průměrná škoda, kterou za srážky se zvěří klientům vyplácíme, překračuje 46 tisíc korun,“ vyčíslil tiskový mluvčí Generali Česká pojišťovna Jan Marek s tím, že náklady na pojistné události rostou společně s tím, jak se zvyšují ceny materiálů, náhradních dílů i práce v servisech.
„V posledních pěti letech jsme pokles srážek se zvěří zaznamenali pouze v roce 2020, kdy ale byla mobilita obyvatel ČR velmi omezena z důvodu covidových opatření. Jinak počet těchto pojistných událostí i průměrná způsobená škoda neustále roste. V roce 2019 jsme řešili 6197 škod způsobených srážkou se zvěří, v roce 2020 to bylo 5558 škod, v roce 2021 pak 6313 škod a v roce 2022 už 6853 škod,“ sdělil LN tiskový mluvčí Kooperativa pojišťovny Milan Káňa.
Nárůst počtu hlášených střetů se zvěří registruje podle svého mluvčího Michala Kárného i Direct pojišťovna, připisuje jej ale spíše nárůstu počtu svých klientů. A opačný trend, tedy pokles takovýchto událostí, hlásí ČSOB Pojišťovna.
„Vysoký počet nehod na jaře má souvislost s rozpadem zimních tlup zvěře, zejména srnčí, a rozptylem mladých jedinců po krajině. Na jaře je obecně aktivita zvěře vyšší,“ řekla LN tisková mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Andrea Güttlerová.
Zvěř se prý intenzivně pase, aby získala ztracenou energii po zimě, a za potravou také často přechází. Stromy a křoví u silnic rychle rostou a snižují viditelnost přecházející zvěře. „Srnčí zvěř může být přiotrávená řepkou, jejich pozornost je zhoršená, a tím vzniká větší riziko kolize s dopravními prostředky. Zvěř ruší a způsobují její větší pohyb i turistické aktivity,“ dodala Güttlerová. Myslivci se podle ní snaží omezit kolize například pachovými ohradníky.

Klidně i na návsi

Zástupci pojišťoven se vesměs shodují, že příčinou rostoucího trendu srážek je jak vyšší počet aut na silnicích, tak i přemnožení zvěře. „Srnčí a jelení zvěř, stejně jako divočáci, je v mnoha lokalitách Česka stále přemnožená. Její výskyt u silnic je tak významně častější. Zvýšil se ale také samozřejmě samotný provoz a v neposlední řadě přibývá i řidičů, kteří si sjednávají připojištění střetu se zvěří, nebo ho řeší ze svého havarijního pojištění,“ vysvětlil Jan Marek. Podle Evy Svobodové z pojišťovny Uniqa ale už neplatí, že zvěř motorista potká při průjezdu lesem nebo loukou. Jak zvěře stále přibývá a musí si shánět obtížněji potravu, je prý často vyrušována turisty nebo pejskaři. „Divoká zvěř se tak často dostane do obydlených míst a už není výjimkou, když ke střetu dojde přímo na návsi nebo na náměstí v obci. Uniqa nedávno vyplácela právě takovou škodu vzniklou uprostřed osvětlené vesnice na autě ve výši 240 000 korun,“ upozornila Svobodová.

SUV a divočák

Rozsah škody je prý vždy kombinací různých okolností. Tedy jak je zvíře sraženo, v jaké rychlosti, přičemž roli hraje i typ auta. „Nejvyšší škody bývají v kombinaci vozidlo SUV a divočák. Tam se ceny za opravy mohou snadno vyšplhat i na několik stovek tisíc,“ podotknul Marek. A podle Svobodové nejsou výjimkou ani zranění osádky vozu. „Příkladem může být případ, kdy srna přeletěla přes kapotu, prorazila čelní sklo a v kabině vážně zranila na krku a hrudníku spolujezdkyni. Jiný řidič se snažil vyhnout zvířeti na vozovce, ale úhybným manévrem dostal auto do rybníka vedle silnice. Kromě šoku utrpěl naštěstí jen oděrky, ale škoda na autě byla totální a vyšplhala do výše 320 000 korun,“ objasnila Svobodová.
Je možné se setkat i s případy, které končí tragicky: „Například po srážce s jelenem nevydrželo čelní sklo, tělo zvířete propadlo až do kabiny vozu a došlo k usmrcení řidiče i spolujezdce,“ popsal Milan Káňa.

Hlavně neuhnout

* Riziko srážky je možné zmenšit snížením rychlosti a pečlivým sledováním okolí. U srnek bývají často vidět oči, nejvíce srážek se děje v noci.
* Když už řidič spatří zvíře, měl by očekávat, že blízko bude celé stádo. „Při kolizi pevně držet volant, brzdit, ale vyvarovat se náhlého vybočení. Tím řidič riskuje smyk nebo tvrdý náraz do stromu či převrácení do příkopu,“ varuje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.
* Po srážce je třeba zapnout blinkry a instalovat varovný trojúhelník. Kontaktovat policii a případně i zdravotnickou záchrannou službu a se zvířetem nehýbat. „V žádném případě není možné si zvěř ponechat,“ líčí Jan Marek z Generali Česká pojišťovna. Šlo by o pytláctví.

Zdroj: Lidové noviny, 11. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.