Přihlásit

Pachové ohradníky snížily počet srážek aut se zvěří o polovinu (zdarskypruvodce.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na čtvrt milionu korun vyjde krajskou kasu obnova více než sto kilometrů pachových ohradníků instalovaných u vybraných silnic, kde často dochází ke kolizím automobilů s lesní zvěří.

„Vysočina hradí nákup speciální pěny a nástřiku, práci a instalaci kůlů, na kterých je pěna nastříkaná, zajišťují myslivecké spolky. První preventivní opatření tohoto druhu se v regionu díky kraji a několik let i nadaci pojišťovny Generali objevila už v roce 2010,“ přiblížil radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Hájek s tím, že od té doby se počet střetů aut se zvěří na ošetřených úsecích snížil o více než polovinu. Dřevěné ohradníky, jejichž součástí je hmota vylučující pach predátora, mají zvěř od pohybu v blízkosti silnic odradit. Kůly s pěnou jsou obvykle rozmísťovány v nepřehledných místech komunikací, kde hrozí, že řidič po spatření zvěře nestihne včas zabrzdit. Pachové ohradníky vyžadují pravidelnou obnovu, neboť nástřik s ohledem na klimatické podmínky vydrží funkční dva až tři měsíce.

Zdroj: zdarskypruvodce.cz, 9. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.