Přihlásit

Rakvičtí nedají ani Hrudy (Nový život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rakvice
Pondělní zasedání rakvického zastupitelstva bylo plné emocí. Rozhodovalo se na něm totiž o dalším návrhu na směnu lesa za pozemky v obci, které vlastní břeclavský podnikatel František Fabičovic. Zastupitelstvo i tentokrát návrh zamítlo a lesní pozemky ponechalo v majetku obce.
"Pan Fabičovic původně navrhoval směnu pozemků, které v obci vlastní, za les přezdívaný Koza. Zastupitelstvo návrh předminulou neděli zamítlo," popsal rakvický starosta Petr Vajbar.
Po neúspěchu se soukromník vydal jednat spolu s čtyřmi rakvickými zastupiteli a starostou na pozemkový úřad. Další návrh se týkal směny Fabičovicových pozemků, které by obec využila na výstavbu bytů, za osmnáct a půl hektaru lesa, kterému se říká Hrudy. Koza i Hrudy by rozšířily soukromníkovu oboru Obelisk, která se rozkládá mezi Lednicí a Podivínem.
"Zasedání zastupitelstva provázela emotivní dikuse, síň byla plná lidí. Dostalo se ale na všechny názory. Téma totiž obec rozdělilo na dva tábory. Jedni chtějí zachování lesa jako obecního majetku, druzí řeší, že v obci opravdu není kde stavět. Po více než dvouhodinovém zasedání zastupitelstvo zamítlo i druhý návrh," sdělil Vajbar.
Lesní pozemky Hrudy s mladou výsadbou stromů a Koza s chráněným jezírkem Kutnartak nadále zůstanou ve vlastnictví obce.
S Fabičovicem se v úterý Břeclavskému deníku nepodařilo spojit. Neúspěch návrhu na směnu Kozy bral ale minulý týden s nadhledem. "Rozhodnutí zastupitelstva respektuji. Není to pro mě nijak zásadní věc. Když nechtějí, tak nechtějí," měl jasno.
Pondělního zasedání se účastnil také předseda tamního mysliveckého sdružení Zdeněk Klíma. Ten stál za peticí proti návrhu, již podepsalo devět set lidí. "Jestli zastupitelstvo míní, že lesy obec zatíží, protože na ně nemá peníze, myslivci si je klidně vezmou do nájmu," prohlásil.
Pro zamyšlení se nad výhodou pozemků v ulici Nová a jejím okolí, které Fabičovic nabízel, zase vyzýval ředitel tamní mateřské a základní školy Jaroslav Vysloužil. "Podle statistiky v obci v nejbližších letech začne ubývat obyvatel i dětí. Stavební parcely, které do Rakvic obyvatele přitáhnou, jsou důležité," poukázal na moderní a vybavené zázemí tamní školy a klesající počet dětí v ní.
Souvislosti promýšlel i starosta. Ten se nyní však kloní k jiné variantě, jak bydlení v obci řešit. "Příští rok začneme pracovat na vybudování domova pro důchodce. Ubytovaní by mohli přenechat své staré domy k rekonstrukci, čímž by možnosti na bydlení vzrostly. Jednat chceme také se soukromými majiteli, kteří v obci vlastní opuštěné domy," nadnesl plány Vajbar.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.