Přihlásit

Veterináři zaznamenali na Kladensku další hromadný úhyn racků na ptačí chřipku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterináři zaznamenali další hromadný úhyn racků na ptačí chřipku, nákaza se prokázala u 60 ptáků nalezených u Hobšovického rybníka nedaleko Velvar na Kladensku. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Vyšetření už dříve potvrdilo ptačí chřipku také u stovky racků chechtavých uhynulých u rybníka Třetí Zbrod u Mutěnic na Hodonínsku. Vzhledem k tomu, že jde o nákazu u volně žijících ptáků, nepřijímají se žádná mimořádná veterinární opatření. Veterináři ale varují před stálým rizikem zavlečení nákazy do chovů drůbeže a apelují na chovatele, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti.

U Mutěnic o víkendu uhynula přibližně stovka racků chechtavých. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Jihlava v úterý potvrdilo vysoce patogenní ptačí chřipku. Nákaza se podle Vorlíčka prokázala také zhruba u 60 uhynulých racků u Hobšovického rybníka nedaleko Velvar. Vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1 potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha.

"V případech, kdy se ptačí chřipka objeví u volně žijících ptáků, SVS nepřijímá mimořádná veterinární opatření. V zasažených lokalitách však informujeme chovatele drůbeže o výskytu nákazy a nutnosti dodržovat pravidla biologické bezpečnosti. Důležité je zejména zamezit kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky, kteří jsou zdrojem nákazy," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Letošní vlna nákazy je podle veterinářů silnější než loňská. Od počátku letošního roku evidují devět výskytů ptačí chřipky u volně žijících ptáků, zatímco loni se objevily pouze dva případy. Podobné hromadné úhyny racků, za nimiž stojí ptačí chřipka, se v poslední době objevily v několika evropských zemích, například ve Francii, Belgii, Nizozemsku a Itálii.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Ptačí chřipku, která byla známá už v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1. Při nálezu většího množství uhynulých divokých ptáků veterináři doporučují nemanipulovat s nimi a tuto skutečnost neprodleně nahlásit místně příslušné krajské veterinární správě.

Zdroj: ČTK, Kladno, 5. 4. 20223

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.