Přihlásit

U rybníka u Mutěnic zaznamenali ornitologové masivní úhyn racků, příčinu neznají (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

U rybníka Třetí Zbrod u Mutěnic na Hodonínsku v sobotu uhynula zhruba stovka racků chechtavých. Ornitologové našli mrtvé či umírající racky v jedné z největších kolonií těchto ptáků v Česku. Příčina zatím není jasná, řekl dnes ČTK Ondřej Ryška z jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické. Ornitologové zatím vyšetřují příčinu společně s odborníky ze Státní veterinární správy. U uhynulých ptáků je potřeba udělat laboratorní analýzu.

Podle Ryšky hnízdí u soustavy rybníků mezi Mutěnicemi, Dubňany a Hodonínem zhruba 3000 párů racků chechtavých. "Musíme také zjistit, kam létají racci za potravou, jestli tam nemůže být příčina úmrtí. Dnes odpoledne pojedu k rybníkům znovu a uvidíme, jestli najdeme další uhynulé ptáky," řekl Ryška. Okolí rybníků je také oblíbeným vycházkovým cílem obyvatel z nejbližších obcí.

Podle Ryšky v této oblasti ptáci v minulosti hromadně nehynuli, ale zmínil masivní úhyn racků u Chomoutovského jezera severně od Olomouce v roce 2010. Tehdy se ptáci otrávili na okolních polích jedem k hubení hrabošů, počet uhynulých racků byl zhruba 1500.

Zdroj: ČTK, Mutěnice (Hodonínsko), 2. 4. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.