Přihlásit

Přemnožení hraboši ničí úrodu (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava
Po špatném počasí trápí nyní jihomoravské zemědělce přemnožení hraboši. Nejčastěji napadají pole s vojtěškou a řepkou. Hlodavců je podle ředitele krajské agrární komory Jaromíra Musila hodně kvůli teplému létu a podzimu bez dešťů.
Problém s hraboši řeší například v zemědělském družstvu Bulhary na Břeclavsku. Jeho předseda Antonín Osička označil situaci za kalamitní."Hraboši podvrtávají pole a žerou kořeny. Pokud se jejich počet nesníží, přijdeme až o dvě třetiny úrody," řekl Osička. Přemnožené hraboše hubí zemědělci jedovatými granulemi. "Jsou napuštěné povolenou chemickou látkou. Je to ale zdlouhavá práce. Na každém metru mají hlodavci pět až deset nor, do kterých musíme jedovaté kapsle ručně nasypat," popsal současnou situaci Osička. Použití jedu na poli musí zemědělci hlásit předem Státní rostlinolékařské správě. "Je to bezpečnostní opatření. Zemědělci mají takto ošetřené pole i označit," vysvětlil předseda Okresní agrární komory v Břeclavi Ladislav Sečkář.
Dodal, že dalším řešením jsou i stojany pro dravé ptáky. "Ti díky nim mají rozhled při lovu hlodavců," vysvětlil Sečkář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.