Přihlásit

Moravskoslezští myslivci dostali loni za divočáky 11,55 milionu korun (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci v Moravskoslezském kraji dostali v loňském roce vyplaceno na nálezném a zástřelném za divoká prasata téměř 11,55 milionu korun. Pracovníci Krajské veterinární správy (KVS) pro Moravskoslezský kraj od nich převzali a vyšetřili 5391 vzorků z divočáků ulovených v honitbách v oblasti s intenzivním odlovem a 83 uhynulých zvířat. Všechny vzorky v kraji byly negativní. ČTK to řekli ředitel KVS Severin Kaděrka a ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Zbyszek Noga.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Největším zdrojem nákazy jsou uhynulé kusy divokých prasat, proto je myslivci vyhledávají. Oblast s intenzivním odlovem byla v pohraničí vyhlášena v prosinci 2021 kvůli šíření nákazy v Polsku a Německu. Koncem loňského roku testy potvrdily nákazu v Libereckém kraji, poté bylo pásmo intenzivního odlovu zrušeno.

Když platilo pásmo s intenzivním odlovem, za každého tam uloveného divočáka myslivci dostávali 2000 korun. Za nalezeného uhynulého divočáka, včetně zvířat sražených autem, byly 3000 korun.

Nálezné za divoká prasata se na území celé České republiky stále proplácí. "Když někdo najde divočáka, pokud váží víc než 15 kilo, tak se to většinou vozí přímo do kafilerie, pokud to je do 15 kilogramů, tak ho někdy přinesou k nám. Za to se stále proplácí nálezné. Ale jenom dvoutisícové," řekl Noga.

Také vzorky ze zastřelených divokých prasat se nadále vyšetřují. "Myslivci pořád odevzdávají vzorky ze zastřelených divočáků, ale už se to neproplácí," řekl vedoucí odboru útvaru ředitele KVS Jan Zezulčík. Veterináři loni vyšetřili také 64 vzorků uhynulých prasat domácích a zmetalek, tedy prasnic, které potratily.

Zezulčík uvedl, že v souvislostí se zhoršenou nákazovou situací afrického moru prasat krajští epizootologové, zabývající se infekčními nemocemi zvířat, stejně jako v roce 2021 prováděli kontroly biologické bezpečnosti v chovech prasat. "Informovali chovatele o důležitých preventivních opatřeních bránicích zavlečení nákazy do chovů. Osvěta byla provedena také u myslivecké veřejnosti a byly jim průběžně poskytovány informace o vývoji nákazové situace," uvedl Zezulčík.

Zdroj: ČTK, Ostrava, 19. 3. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.