Přihlásit

Sníh má pomoci najít beskydské vlky (Lidové noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na příval sněhu nenadávají, ačkoli na jeho zdolání budou potřebovat i sněžnice. Do Beskyd vyrážejí dobrovolníci hledat stopy vlků a dalších šelem.

BESKYDY
Třeba se to opět podaří, říká si Miroslav Kutal a chystá sněžnice. Čerstvý sníh zvyšuje šanci, že objeví stopy po pohybu vlka v Beskydech.
Miroslav Kutal je tradičním členem jedné z vlčích hlídek, které už 13 let vždy v zimě pročesávají nejrozlehlejší chráněnou krajinnou oblast v ČR a hledají tam důkazy o pobytu velkých šelem. "Loni ani letos jsme stopy po vlcích nenašli, jen trus, který mohl být jejich," vysvětluje, proč s takovým očekáváním vyráží do hor.
Letos je dobrovolných vlčích hlídek připraveno několik desítek. "Jakmile přestane sněžit, budou podmínky ideální. Pak lze hledat nejen samotné otisky tlap, ale i další připomínky pohybu šelem, třeba zbytky potravy či trus a zbytky srsti," dodává Michal Bojda z Hnutí Duha Valašsko. Členem hlídky je poosmé.
Hlídky už letos doložily pohyb několika rysů po Beskydech i sousedních Javorníkách. Při troše štěstí by mohly najít i stopy medvědů - ti ale jsou přes zimu většinou zalezlí ve svých brlozích a venku se příliš neobjevují.
"Jedním z úkolů vlčích hlídek je nejen mapovat stopy zvířat, ale také hledat případné nástrahy na ně. Stále častěji se totiž zřejmě rysi, vlci a možná i medvědi stávají obětí pytláků," připomíná Kutal.
Jediný nález vlka byl letos smutný, byť se nestal obětí nelegálního lovu: asi dvouletou vlčici srazilo u Valašského Meziříčí auto. Analýza DNA určila, že uhynula čistokrevná příslušnice tohoto živočišného druhu pocházející z Karpat. V Beskydech sice v polovině 90. let žila jedna a později i více vlčích rodin, ale ty později zmizely. Vlci tam přicházejí spíše jako samotáři ze Slovenska.
Slovenská zvířata u nás Ochranáři varují, že takových příchodů ubude: slovenské úřady umožnily letos odlovit kolem 130 vlků, čímž jejich řady značně prořídnou a zbylí nemají důvod opouštět svá teritoria. Ekologům slovenský přístup vadí, proto na jejich popud o slovenských postojích jedná Evropská komise.
V Beskydech lze jako v jediné oblasti Česka vidět všechny tři druhy velkých tuzemských šelem, které kdysi bývaly běžnými obyvateli tuzemských lesů. Jinde nežijí tak pohromadě.
Na pohyb šelem si tu už zvykli i místní. Zapomínají i na první škody, které jim útoky zvěře způsobily. "Víme, že kdyby způsobili další, stát je zaplatí," shodují se lidé z Valašska.
Zatímco před medvědy mají i oni respekt, vidět rysa či vlka považují za velikou vzácnost. Obě zvířata jsou totiž plachá a rychle zmizí. Dostopovat je pak není v podstatě možné: domovská oblast těchto šelem se měří na stovky kilometrů čtverečních.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.