Přihlásit

Kraj loni zaplatil za vlky přes jeden a čtvrt milionu (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na stovky mohli loni počítat chovatelé ovcí a koz ze severu Moravy a Slezska škodu, kterou jim na zvířatech napáchali vlci. O náhradu za 184 kusů zvířat se během roku 2022 krajskému úřadu přihlásilo 76 farmářů, úřad jim vyplatil 1,3 milionu korun.

Ovcí a koz, které však vlci zadávili, může být víc. Číslo 184 vychází podle Miroslavy Chlebounové z odboru kanceláře moravskoslezského hejtmana pouze z podaných žádostí o náhradu škody.
Dodala, že v roce 2021 požádalo 31 poškozených chovatelů o 675 tisíc korun, rok předtím pak 59 farmářů o 1,9 milionu korun. Letos žádnou žádost o náhradu škody zatím krajský úřad neobdržel.
„V současné době nejsou hlášeny žádné škodní události v souvislosti s loňským výskytem vlčí smečky na Jablunkovsku a Třinecku,“ doplnila s tím, že proti rozhodnutí, kterým krajský úřad loni nepovolil odstřel vlků, podali účastníci řízení odvolání. O něm nyní rozhoduje ministerstvo životního prostředí. Žádnou další či novou žádost o odstřel vlků hejtmanství nyní neeviduje.
Aby chovatelé ale mohli ještě více zabezpečit stáda před vlky, vypsal i letos kraj dotační program. Z něj rozdělí 3,2 milionu korun mezi 36 chovatelů z Jablunkovska, Krnovska, Novojičínska a Třinecka.
„Přispějeme úplně všem, kteří splnili podmínky dotačního programu. Peníze mohou využít na nákup elektrických ohradníků se zdroji nebo pasteveckých psů,“ nastínila radní Moravskoslezského kraje zodpovědná za oblast životního prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS a TOP 09). Podle ní stáda ovcí do Podbeskydí i dalších částí regionu patří. „Proto chceme tuto tradici určitě zachovat,“ uzavřela.

Zdroj: Právo, 15. 3. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.