Přihlásit

Myslivecká tradice na zámku Lešná (prvnizpravy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na zámku Lešná u Valašského Meziříčí se obnovuje myslivecká tradice.

V sobotu 15. prosince 2012 v odpoledních hodinách proběhne v zámeckém parku slavnostní výřad ulovené zvěře. Muži v mysliveckých uniformách zadumaně stojící kolem ulovené zvěře pečlivě vyrovnané na zeleném chvojí. Mrazivé zimní počasí, zvuk lesních rohů a slavnostní Halali jako rozloučení a pocta zvěři. To je atmosféra tradičního výřadu zvěře, který se koná podle zavedených pravidel jako ukončení honu.

"Dodržování mysliveckých tradic je překrásný zvyk, který nás nevrací do minulosti, ale povznáší nad přítomností," hlásá nápis pod mysliveckou fotografií. Přesto neškodí nahlédnout do historie. Hony a ceremonie s nimi spojené mají na zámku Lešná u Valašského Meziříčí dlouhou tradici. V době hrabat Kinských se pravidelně pořádaly v lesíku, který je dodnes nazýván Obora. Leopold Kinský, jehož portrét je v zámecké knihovně, byl dokonce nejvyšším lovčím Království českého.

Dnes je upomínkou na panské lovy v zámku Lešná lovecká hala a v ní trofeje, lovecká zátiší, sbírka rytin s loveckou tématikou od Eliase Riedengera a exponáty zvěře oblíbené zejména u dětí. V sobotu 15. prosince 2012 proběhne navíc v prostorách zámeckého parku skutečný výřad zvěře.

"Kromě troubení Halali bude možno vyslechnout i další ukázky troubení na lesní rohy při příležitosti lovu na jelena, daňka, divočáka nebo srnce," upřesňuje Ing. Břetislav Janiška z mysliveckého sdružení Lešná.

Zámek Lešná u Valašského Meziříčí je otevřen do 16. prosince každý den kromě pondělí od 10 do 16 hodin. Zámecký park je otevřen denně od 8 do 17 hodin. Zlínské novinky informovala Simona Hlaváčová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.