Přihlásit

Bývalý ředitel zemědělského fondu Šebestyán povede společnost Agro Měřín (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do vedení společnosti Agro Měřín nastupuje bývalý ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Martin Šebestyán. Společnost to dnes oznámila v tiskové zprávě. Do skupiny patří 25 firem, které zaměstnávají 1300 lidí. Věnuje se hlavně zemědělství a potravinářství, hospodaří zhruba na 23 000 hektarech.

Šebestyán do funkce generálního ředitele nastoupí 17. března. V čele SZIF skončil loni na konci srpna po vzájemné dohodě s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL). Agro Měřín na pozici generálního ředitele vypsalo interní výběrové řízení, ve kterém zvítězil.

Zakladatel společnosti Gabriel Večeřa uvedl, že Šebestyán má velké zkušenosti jako manažer, vhled do problematiky zemědělství a zná dobře podpůrné programy a projekty orientované na environmentální trendy. Večera se postupně stahuje z vedení společnosti, stále ale zůstává členem statutárních orgánů a bude se podílet na určování strategie firem celé skupiny. Firmu postupně předává své dceři Lucii Večeřové.

Šebestyán uvedl, že se bude orientovat na produkci kvalitních českých zemědělských produktů a maximalizovat jejich zpracování v podnicích Agro Měřín. "To totiž přináší zároveň pracovní místa a rozvoj do regionů, kde působíme, a v konečném důsledku také peníze z daní pro stát," uvedl. Firma působí převážně na Vysočině a v Jihomoravském, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Šebestyán uvedl, že nabídku práce pro skupiny přijal mimo jiné proto, že firma dbá na rovnováhu rostlinné a živočišné výroby, a tím i na koloběh živin v přírodě.

Skupina podle konsolidované výroční zprávy za rok 2021 měla čistý obrat 3,86 miliardy Kč a a zisk 294 milionů Kč. Patří do ní například výrobce mléčných produktů Lacrum Velké Meziříčí nebo společnost Pomona Těšetice zaměřující se na pěstování ovoce a zeleniny.

Zdroj: ČTK, Praha, 13. 3. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.