Přihlásit

Myslivci ukazují lovecké trofeje (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radovan Mančík by rád k lovecké zálibě přilákal i mladší ročníky. Podařilo se mu to u dcery i manželky.

Láska k myslivosti provází Radovana Mančíka, předsedu Okresního mysliveckého spolku Hodonín, celý život. Jako dítě pro něj existoval jen dalekohled a příroda, ale v rodině neměl nikoho, kdo by se myslivosti věnoval. „Byl jsem samouk. Až v osmnácti pro mě začala myslivecká éra, kdy nastal čas pro složení lovecké zkoušky. Od té doby jsem se v oboru neustále vzdělával,“ prozrazuje Mančík.
V současné době se ve spolku snaží šířit osvětu o myslivosti, a to především mezi dětmi, jelikož zájem o ni podle něj v posledních letech upadá. „Lidé tráví raději čas u mobilů, počítačů, Instagramu a Facebooku, než aby se věnovali nějakým koníčkům,“ má jasno. Kromě mysliveckého kroužku pro děti spolek organizuje různé soutěže, kterých se pravidelně účastní okolo pěti set dětí.
Jednou ze vzdělávacích akcí je i dvoudenní chovatelská přehlídka trofejí, kterou letos pořádají v kulturním domě v Mikulčicích na Hodonínsku a začíná dnes ráno v osm hodin. Do jedné hodiny odpoledne bude přístupná jen školám. Jednotlivé třídy provedou výstavou lektoři. „Na začátku je půlhodinová přednáška o myslivosti, kdy se školáci dozvědí, proč se myslivost dělá a proč se musí lovit,“ vysvětluje Mančík. Zítra je přehlídka přístupná veřejnosti, a to od osmi do 17 hodin. Nachystané budou i zvěřinové hody a košt vína.
Hodonínsko se u nás řadí mezi pět nejlepších v chovu zvěře a kvalitě trofejí. Tradičně nejpočetnější je srnčí zvěř, které je skoro tisíc kusů. Dále se spolku podařilo v letošní lovecké sezoně ulovit kolem stovky jelenů a také sedmnáct muflonů. Několik týdnů před samotnou přehlídkou se sejde komise, jež jednotlivé kusy změří, zváží, odhadne jejich věk a posoudí správnost lovu. K hodnocení používají mezinárodní systém hodnocení trofejí CIC.
„Podle této metody má každý druh zvěře svá pravidla, na základě kterých je ohodnotíme. Potom udělíme trofejím body, jež pak rozhodují o tom, jestli získají bronzovou, stříbrnou, či zlatou medaili,“ vysvětluje Mančík.
Ani v den, kdy jsou soubory trofejí přístupné veřejnosti, se nezapomíná na děti. Pro ně je připraven jedenáctý ročník soutěže Mé toulky za zvěří, kterou organizuje Českomoravská myslivecká jednota. Úkolem je výtvarně nebo fotograficky zachytit zážitky, které děti získaly při procházkách v přírodě.
„Hodonínsko obsazuje v počtu obrázků první místo v republice, jelikož se soutěže účastní pravidelně více než pět set dětí,“ popisuje předseda spolku.
Na výstavě mohou lidé spatřit přímo i několik jeho trofejí. Dle jeho slov se však myslivecký úspěch nedá měřit v lovu. Částečně to také záleží na preferencích daného myslivce.
„Pro mě je ale největším úspěchem to, že manželka i dcera jsou myslivkyně. Ženy nejsou v tomto oboru tak časté, a proto jsem na ně o to více pyšný,“ pochlubil se předseda mysliveckého spolku, že tuto vášeň mají v rodině.

Zdroj: 5plus2, 10. 3. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.