Přihlásit

Srážky se zvířaty? Získat odškodnění je výzva (Týden Speciál)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nehody, při kterých dojde ke srážce se zvířetem, jsou u nás bohužel čím dál častější. Mnozí řidiči ale stále nevědí, jak se při nich zachovat ani jak se následně domoci náhrady. Policie v loňském roce zaznamenala 14 758 dopravních nehod, ve kterých hrála roli domácí či divoká zvířata. Byť si nevyžádaly žádnou oběť na lidských životech, pojí se s nimi jiný problém. Získat za srážku s divokým zvířetem kompenzaci je velmi obtížné. Cesty se občas najdou, avšak pátrání se podobá detektivce.

Pomohou soukromé pojistky, ale pozor na triky pojišťoven

Prevence. To je klíčový pojem, pokud se mají lidé vyvarovat toho, že budou mít po nehodě se zvěří zničené zdraví a zároveň prázdnou peněženku. „Podle našich statistik průměrné odškodnění dopravních nehod v roce 2022 přesáhlo 990 tisíc korun. Jenže u bouraček s lesní zvěří je situace úplně jiná. Nehoda jde v drtivé většině k tíži řidiče, který měl jet tak, aby srážce předešel. Lišky, zajíci ani jeleni samozřejmě povinné ručení neplatí, zodpovědnost ani peníze po nich vymáhat nelze, takže vyhlídky na odškodnění pro řidiče jsou neradostné. Peníze z povinného ručení viníka získá v případě úrazu jen ostatní posádka auta,“ říká Tomáš Beck ze společnosti Vindicia, která se na kompenzace po dopravních nehodách zaměřuje.
Zatímco s plněním z povinného ručení se můžete rozloučit, řešením jsou životní pojištění, popřípadě různá připojištění na sedadlo řidiče či právě na srážku se zvěří. Avšak pozor! Velmi důležité je důsledně si prostudovat podmínky pro uplatnění takové pojistky. Mohou obsahovat i drobné pastičky, které v konečném důsledku celé odškodnění zhatí. Jedná se například o povinnost ohlásit nehodu se zvířetem do 24 hodin policii, popřípadě právě pojišťovně - což je obtížné v případě, že jste se při srážce zranili a ležíte v nemocnici. O svá práva se v takových absurdních situacích neváhejte prát. Bedlivé studium dokumentů zachránilo odškodnění řidiči, který po nehodě s divokým prasetem bojoval s těžkým zraněním. Měl sjednanou životní pojistku, během hospitalizace však zjistil, že pojišťovna jakékoli plnění odmítá, protože podle jejích podmínek měl řidič nehodu do 24 hodin nahlásit a potvrdit zápisem od policie a myslivců. Bouračka však byla závažná, auto zdemolovala a zraněný muž se jen s obtížemi dovlekl k nejbližšímu obydlí, aby si zavolal pomoc. Neměl tak šanci zápis v termínu získat. Když oslovil společnost Vindicia, byl případ už v takové fázi, že pojišťovna ani nekomunikovala. Podařilo se ale zjistit, že povinnost vyhotovit zápis do 24 hodin obsahovaly až nové podmínky pojišťovny, ne staré, za kterých byla pojistná smlouva uzavřena. Muž tak vysoké odškodnění, které přesáhlo dva miliony korun, získal.

Myslete i na ostatní

Srážku s menším zvířetem odnese životem či zraněním spíše kuna či bažant, autu hrozí maximálně zmačkané plechy. V české přírodě ale žijí i mohutnější druhy zvířat a střet s jelenem, losem nebo divokým prasetem už může vyústit ve velmi vážné zranění, či dokonce smrt. I v tomto případě však platí, že pozůstalí nemají v případě úmrtí řidiče na odškodnění z povinného ručení nárok. Podle Becka se proto vyplatí myslet na nejhorší. „Pomůže jedině to, pokud měl zemřelý úrazovou nebo životní pojistku. Doporučujeme sjednat si dvojnásobné plnění pro případ, že dojde k dopravní nehodě. Existuje i pojistka, která reaguje na klesající závazek k bance v případě splácené hypotéky. Pozůstalí pak nebudou mít problém úvěr na bydlení doplatit a nějaký čas z částky slušně vyžijí. Smrt blízkého je vždy velký šok ale i zásah jak do fungování rodiny, tak do jejích financí." V případě pozůstalých po spolucestujících však odškodnění z povinného ručení vypláceno je.

K penězům mohou pomoci obecní vývěsky

Srážky s lesní zvěří u nehod, kde figurují zvířata, drtivě převažují. Ze zmíněných necelých 15 tisíc představují 98 procent případů, domácí a hospodářská zvířata zbytek. Jednou z mála příležitostí, jak odškodnění získat, je prokázat, že v době srážky probíhal v oblasti hon. „V takovém případě dokazujeme, že zvířata skončila pod koly, protože je někdo konkrétní vyděsil a nepřímo tak srážku způsobil. Soudy tuto argumentaci uznávají a pro klienty už jsme v několika případech odškodnění vymohli. Jestliže se tedy stane nehoda s lesní zvěří, doporučujeme prohledat a zdokumentovat online i fyzicky vylepené vývěsky, které o honu informují. Lovci ho totiž musejí povinně a s předstihem ohlásit. Pokud se to podaří, odškodnění je vyplaceno z pojistky odpovědnosti místního mysliveckého spolku,“ vysvětluje Beck. Takové štěstí v neštěstí měl manželský pár, kterému vběhlo do cesty postřelené divoké prase. Osud divočáka zůstal neznámý, každému z manželů však společnost Vindicia vymohla více než půl milionu korun, 100 tisíc pak získali za poničené auto. „V tomto případě dokonce myslivci, z jejichž pojistky bylo plnění hrazeno, poskytovali první pomoc,“ oceňuje Beck.

Kritické časy a období

Opatrnost se na silnici samozřejmě vyplatí vždy, riziko střetu se zvěří ale v určitých fázích roku stoupá. Mnoho divokých zvířat, typicky divočáci, lišky a další šelmy, stupňují aktivity s příchodem soumraku a potravu hledají v noci. Kritické jsou proto měsíce, kdy se krátí světlá část dne a aktivity lidí a zvířat se více prolínají. Zatímco v létě se řidiči vracejí po pracovním dni domů ještě před západem slunce, o pár měsíců později už jezdí potmě. Pokud se přidají klasické podzimní mlhy, jsou vytvořeny ideální podmínky pro střet se zvěří. Riziko stupňuje třeba i období říje, kdy je vysoká méně opatrná, popřípadě delší období zimy, kdy zvířata žene blíže k lidským obydlím obyčejný hlad.

U srážek s domácími zvířaty jsou dveře k odškodnění pootevřené

Zatímco u divokých zvířat bývá nehoda téměř automaticky k tíži řidiče, u domácích zvířat přece jen vstupují do hry i jiné faktory. „Zajímavě se vyvinul případ, kdy auto narazilo do býka a zranil se řidič i jeho dvě děti. Ukázalo se, že zvíře uteklo, protože jeho ohrada nebyla dostatečně zabezpečená. Vyžadovali jsme proto, aby pojišťovna vyplatila kompenzaci z pojistky na odpovědnost z držení hospodářských zvířat. Skoro až detektivní pátrání vedlo ke zjištění, že majitelka býka žádné neplatila. Přesto se ale tatínek i děti kompenzace dočkali, jen je musela žena zaplatit z vlastní kapsy," popisuje Tomáš Beck. Ve městech se do provozu zapojují rovněž domácí mazlíčci. „Jestliže majiteli uteče pes, zaviní chaos a následnou nehodu, zodpovídá za škody právě páníček. K tíži je mu třeba i to, pokud bylo v místě nakázáno mít psa na vodítku. Postup je pak podobný jako v případě srážky s hospodářským zvířetem," uvádí Beck.

Zdroj: Týden Speciál, 22. 2. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.