Přihlásit

Krkonošský národní park si letos připomene 60.výročí,otevře návštěvnické centrum (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) si letos připomene 60. výročí založení. Jednou z hlavních událostí bude na podzim otevření nového Návštěvnického centra KRNAP v areálu bývalého augustiniánského kláštera ve Vrchlabí. ČTK o tom informovali zástupci národního parku. Šedesát let od založení KRNAP uplyne 17. května, společně s polským národním parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.

"V letošním roce oslavíme 60 let od založení KRNAP. Nepůjde o jediné výročí. Připomeneme si také například 120 let od vydání výnosu c. a k. místodržitelství v Praze o ochraně krkonošské květeny, nebo 50 let od zřízení Státní přírodní rezervace Na Rýchorách," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Celkové náklady na vybudování nového návštěvnického centra v areálu kláštera, včetně vybudování expozice, jsou podle dřívějších vyjádření zástupců KRNAP odhadovány na více než 200 milionů korun. Evropské dotace mají činit přes 80 procent uznatelných nákladů.

"Budova bývalého augustiniánského kláštera byla pro veřejnost uzavřena od října 2017. V mezidobí prošel stavební rekonstrukcí celý objekt pro potřeby Návštěvnického centra KRNAP. V interiéru vzniká zbrusu nová expozice dokumentující příběh Krkonoš, a to jak s ohledem na jedinečnou přírodu, tak ve vztahu k soužití přírody a člověka," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Letošním oslavám předcházelo také vytvoření emblému 60. výročí a nového jednotného vizuálního stylu Správy KRNAP. "Emblém doplňuje značku KRNAP a jeho použití je časově omezené po dobu oslav výročí," uvedl Drahný. Grafické ztvárnění emblému podle něj navazuje na současné architektonické koncepty, například i budoucího návštěvnického centra.

Hlavní událostí, kterou oslavy v pátek 19. května vyvrcholí, bude akce ve Vrchlabí, kde Správa KRNAP plánuje odpolední sérii koncertů zakončenou večerním videomappingem z historie Krkonoš a národního parku, který bude promítán na jižní fasádu bývalého augustiniánského kláštera, budoucího Návštěvnického centra KRNAP.

Dalšími akcemi k výročí 60. výročí budou také v sedmi krkonošských kostelích koncerty klasické hudby v podání trubačů Správy KRNAP a hudebníků vrchlabské Základní umělecké školy Karla Halíře.

"V polovině roku veřejnosti představíme nový krátkometrážní dokumentární film o Krkonoších. Navíc po celý rok výrazně posílíme komunikaci na sociálních sítích s cílem přiblížit veřejnosti nejen krásy Krkonoš a fenomény, které chráníme, ale i všechny aktivity, které Správa KRNAP musí provádět, abychom jedinečnou přírodu Krkonoš dalším generacím zanechali ve stejném nebo ještě lepším stavu," uvedl Drahný.

KRNAP se i s ochranným pásmem rozkládá na 55.000 hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou.

Zdroj: ČTK, Vrchlabí (Trutnovsko), 10. 1. 2023

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.