Přihlásit

Záchranné stanice letos zatím přijaly 34 679 zvířat v nouzi, o 3 500 víc než loni (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letos se v Česku opět zvýšil počet zvířat v nouzi. Záchranné stanice od začátku roku zatím přijaly 34 679 živočichů, o 3 500 víc než loni za celý rok. Konečný počet může letos dosáhnout na 35.000, například v koronavirovém roce 2020 přitom nepřesáhl ani 30 000. Ačkoli se tak práce záchranných stanic stává čím dál více potřebnou, peníze na jejich provoz ubývají, sdělil dnes v tiskové zprávě Český svaz ochránců přírody. Stanice proto vyhlašují kampaň Ježíšek pro zvířata.

Stanicím podle svazu kromě počtu zvířat rostou také ceny za energie, pohonné hmoty nebo krmení. Provoz většiny záchranných stanic přitom zařizují neziskové organizace, které na svou činnost získávají peníze díky dotacím a darům.

„V tomto roce sice stoupl počet dárců, kteří stanice prostřednictvím veřejné sbírky Zvíře v nouzi podporují, ale průměrná výše daru klesla. Celkový objem peněz vybraných od veřejnosti se tak snížil,“ uvedl Petr Stýblo, koordinátor Národní sítě záchranných stanic z Českého svazu ochránců přírody. Dotace od státu a krajů zase podle svazu nestačí na pokrytí všech výdajů stanic.

Některé stanice proto musely omezit svou činnost. Pokud například může nálezce hlášené zvíře dopravit do stanice sám, snaží se pracovníci na místo nevyjíždět. To platí i u zraněné lovné zvěře, kterou pak mají na starost příslušní myslivci. Jinde se zhoršila kvalita péče, ne všechna zvířata tak dostanou potřebnou veterinární péči, především v případech nákladných zákroků s nejistým výsledkem.

Kampaň Ježíšek pro zvířata vyzývá veřejnost k přispění zvířatům v nouzi. Ministerstvo životního prostředí sice plánuje navýšit dotace pro rok 2023 o pět milionů korun, záchranné stanice ale na svůj provoz potřebují podle svazu dalších deset milionů korun. Na webových stránkách kampaně může veřejnost přispět všem zvířatům v nouzi anebo pomoct konkrétně, například veverkám či poštolkám. Zájemci si také mohou přečíst příběhy zvířat, kterým záchranné stanice pomohly.

ČTK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.