Přihlásit

Ochránci přírody vybudovali u Zašové na Vsetínsku tůně (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ochránci přírody vybudovali u Zašové nedaleko Valašského Meziříčí na Vsetínsku tůně. Vznikly při revitalizaci mokřadu, na projektu spolupracovali i studenti Střední zemědělské školy z Rožnova pod Radhoštěm, sdělil dnes ČTK Jan Moravec z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP).

V údolí Rožnovské Bečvy u zašovského hřbitova byla neudržovaná podmáčená louka. "Vzhledem k tomu, že se v okolí nenachází žádná vodní plocha, přišlo nám žádoucí z hlediska posílení biodiverzity i zadržování vody v krajině vytvořit na lokalitě několik tůněk," uvedl Miroslav Dvorský ze Severomoravského regionálního sdružení ČSOP.

"Věděli jsme, že na pozemku se nevyskytují žádné cenné druhy rostlin, které by záměr ohrozil, naopak v širším okolí byl potvrzen výskyt skokana hnědého, skokana štíhlého a kuňky žlutobřiché, letos na jaře jsme poblíž pozorovali bekasinu otavní. Ti všichni by úpravu mokřadu uvítali," uvedl Dvorský.

S kosením několik let neudržované plochy pomohli studenti rožnovské školy. Bagr vyhloubil tůně, které budou vhodné pro rozmnožování obojživelníků i vodních bezobratlých živočichů. Dvě tůně mají rozměry 15 krát osm metrů, jedna menší osm krát šest metrů. Jde o mělčí tůně s proměnlivou hloubkou vody, průměrná hloubka nepřesahuje 50 centimetrů. Tůně přirozeně navazují na mokřadní louku. Na několika místech ochránci vytvořili mělké podmáčené plochy, které budou vyhovovat například bahňákům v době tahu.

Projekt byl součástí spolupráce mezi ČSOP a Nadačním fondem Veolia na ochranu mokřadů. Na Valašsku ochránci loni obnovili také mokřad Rybníky u Hrachovce, který patří k významným mokřadním lokalitám, žijí tam vzácní a ohrožení živočichové. Ochránci přírody tam obnovili čtyři zarostlé tůně a vybudovali jednu novou.

Zdroj: ČTK, Vsetín, 13. 12. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.