Přihlásit

V CHKO Jeseníky se podle aktivistů zřejmě usídlil vzácný orel skalní (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V CHKO Jeseníky se podle Společnosti přátel Jeseníků zřejmě usídlil vzácný orel skalní, kterého aktivisté v posledních letech opakovaně zahlédli vznášet se nad horskými hřebeny. "V CHKO Jeseníky se nám při pravidelném monitoringu podařilo zdokumentovat také výskyt dalších druhů orlů, a sice velmi vzácného orla křiklavého a orla nejmenšího," řekl dnes ČTK předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík, podle kterého byli v Jeseníkách zaznamenáni také rys ostrovid a vlci.

"Od roku 2017 pozorujeme výskyt orlů skalních v hřebenových partiích CHKO pravidelně a vše nasvědčuje tomu, že zde tito mohutní dravci trvale žijí a loví. Většinou jde o mladé jedince. Ochranáři věří, že zde tito orli brzy zahnízdí a vyvedou mláďata. Orli skalní z tuzemské přírody vymizeli v minulém století. Navrátili se do ní až v květnu 2013, kdy se na Libavé vylíhla samička Anežka, což bylo první mládě ve volné přírodě po více než 100 letech.

Aktivisté v CHKO Jeseníky zaznamenali také stopy rysa, kterého zachytila i fotopast u Branné. V 80. a 90. letech žila v Jeseníkách populace rysa čítající zhruba 15 jedinců, v posledních letech jsou ale záznamy o jeho výskytu vzácné. "Na svědomí to má s největší pravděpodobností pytláctví. Dnešní odhady hovoří o několika jedincích, jejichž teritoria zasahují do širší oblasti Jeseníků," uvedl Bačík. Na několika místech CHKO aktivisté od roku 2021 průběžně pořizují snímky vlků.

Bačík řekl, že kvůli zachování divoké horské přírody je nutné vytvořit klidová a bezzásahová území aspoň na deseti procentech plochy CHKO. Správa CHKO Jeseníky je však podle něj zatím velmi vstřícná k těžařům. "Letos vydala celou sérii výjimek na zákonem zakázané činnosti, ve kterých umožňuje při napadení stromů kůrovcem plošné vytěžení horských lesů, a to na území nejpřísněji chráněné 1. a 2. zóny CHKO," uvedl Bačík.

Vedení Správy CHKO Jesenky uvádí, že zásahy proti kůrovci povoluje zodpovědně. "Vždy se zvažuje, o jak cenné místo se jedná. Jiný přístup je v unikátních horských smrčinách, jiný v hospodářském lese. Cílem je nahradit smrkové monokultury smíšeným lesem druhově i věkově pestrým, který do Jeseníků patří. Holiny, které vznikly zásahy proti kůrovci za pět let největší kůrovcové kalamity v Jeseníkách, jsou přibližně na čtyřech procentech plochy lesa v CHKO a postupně se zalesňují a přirozeně zarůstají," řekla ČTK mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.

Díky ochraně a monitoringu nyní žije v Jeseníkách podle Šůlové největší tuzemská populace vzácných sokolů stěhovavých, kteří loni vyvedli rekordní počet 41 mláďat. "To, že v Jeseníkách je již velmi často k vidění orel skalní či orel křiklavý, není nic výjimečného. Tato pozorování nám pravidelně zasílají i všímaví návštěvníci hor. Tito ptáci se přesunují na velké vzdálenosti, zda v Jeseníkách zahnízdí, se ukáže časem," podotkla.

Zdroj: ČTK, Jeseník, 6. 12. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.