Přihlásit

Nelegální obchody s těly chráněných zvířat odhalili celníci z Ostravy (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka
Nelegální obchody s těly chráněných zvířat odhalili celníci z Ostravy. Zadrželi dvojici mužů, kteří měli vydělávat preparováním a prodejem medvědů, rysů nebo vzácných ptáků. Našly se ostatky desítek zvířat často kriticky ohrožených druhů. Kde k nim přišli, zatím není jasné.

Ondřej ŠPALEK, redaktor
Preparátor k dílna v Ostravě rozhodně nevypadá jako místo, kde byste chtěli strávit noc. Všude těla zvířat a jejich kusy v různém stadiu zpracování. Zápach kamera naštěstí zachytit neumí.

Martina KAŇKOVÁ, mluvčí Generálního ředitelství cel
Ostravští celníci z odboru pátrání Generálního ředitelství cel odhalily osoby, které se nezákonně zabývali chráněnými živočichy, nezákonně s nimi nakládali.

Ondřej ŠPALEK, redaktor
8 druhů kriticky ohrožených, 55 silně ohrožených a 68 ohrožených. Zvířata zařazená na mezinárodním seznamu CITES – medvěd, rys, vzácní ptáci či plazi. Pracovalo se vším. Hlavní preparátor už byl za stejnou činnost odsouzen před třemi roky. Tehdy dostal tříletou podmínku. Teď ho policie znovu obvinila, a to i s pomocníkem.

Pavla JIROUŠKOVÁ, mluvčí Policie ČR, Moravskoslezský kraj
Oběma mužům hrozí trest odnětí svobody až do výše tří let.

Ondřej ŠPALEK, redaktor
Na takovéto domácí ozdoby nemá žaludek zdaleka každý. Přesto se najdou štědří kupci.

Jiří OVEČKA, mluvčí České inspekce životního prostředí
Je to jenom otázka peněz, samozřejmě je to nelegální. Samozřejmě ale je to velice lukrativní činnost.

Ondřej ŠPALEK, redaktor
Loni šokoval republiku případ gangu, který pořádal lovecké zájezdy na Šumavu. Zval na odstřel rysa. Odnesla například samice Michelle.

Tereza MINÁRIKOVÁ, organizace Alka Wildlife
Ten lovec, který zabil tu rysici, tak nepřímo vlastně způsobil i smrt toho kotěte.

Ondřej ŠPALEK, redaktor
Skupina chtěla uspořádat dokonce hon na tygra, kterého chtěla podle celníků vypustit do lesa. Chovatel prý ale na poslední chvíli couvl a zvíře nedodal.

Pavel KUCHYNKA, vedoucí oddělení Koordinace celních podvodů, GŘ Celní správy ČR
Byla zapojena osoba, která je z mysliveckého sdružení.

Petr ZAPLETAL, redaktor
Nejznámější kauza spojená se vzácnými zvířaty vypukla v roce 2018. Šlo o obchody s částmi těl tygrů. U soudu skončili 3 lidé, včetně známého chovatele Ludvíka Berouska, který dostal podmínku. Preparátor Miloš Hrozínek si vyslechl trest 3 roky vězení. Ondřej Špalek, televize Nova.

Zdroj: TV Nova, 7. 12. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.