Přihlásit

Mrtvých tuleňů na břehu Kaspického moře v Rusku je už 2500 (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kaspické moře v Rusku vyplavilo kolem 2500 těl mrtvých tuleňů. Původní zprávy hovořily o 700, další vyšetřování však odhalilo násobně vyšší číslo, napsal dnes web stanice BBC. Úřady uvedly, že na zvířatech nejsou patrné známky násilné smrti.

Tuleň kaspický (Pusa caspica) patří ke kriticky ohroženým druhům, za posledních sto let se počet volně žijících jedinců snížil o 90 procent. Podle ruské agentury pro rybolov Rosrybolovstvo se může počet mrtvých zvířat ještě zvýšit.

Na stejném místě poblíž Machačkaly se v prosinci 2020 našly tři stovky mrtvých tuleňů, včetně březích samic.

Tuleni žijící v oblasti Kaspického moře už léta trpí a vymírají kvůli nadměrnému lovu a dopadům znečištěného životního prostředí. Kaspické moře, které se nachází mezi Ruskem, Kazachstánem, Ázerbájdžánem, Íránem a Turkmenistánem, znečišťuje těžba ropy a plynu a zároveň se na kvalitě životního prostředí neblaze podepisuje úbytek vody kvůli klimatickým změnám.

Zdroj: ČTK, Moskva, 4. 12. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.