Přihlásit

Kraj vystavil odstřelu vlků červenou. Šelmy se chovají normálně (Karlovarský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krajský úřad Moravskoslezského kraje zamítl žádost starostů obcí, kteří požadovali odstřel vlků na Jablunkovsku. Zvířata se podle odborných stanovisek nechovala problematicky, což by bylo podmínkou pro udělení výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny. Ke kořisti se totiž nemusely šelmy nijak složitě dobývat, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR zhodnotila, že pastviny nebyly dobře zabezpečené.

OPLOCENÍ NESTAČILO SKORO NIKDE

Agentura ve stanovisku pro hejtmanství popisuje, že útoky na hospodářská zvířata probíhaly tak, jak vlkům velí pudy, a jejich chování se přitom nijak nevymykalo normálu. Zejména proto, že šelmy při cestě za potravou nemusely překonávat překážky.
„Ze šestačtyřiceti šetřených případů byla hospodářská zvířata dostatečně zabezpečena jen ve dvou.
Klíčové je stáda lépe chránit, aby si vlci nezvykli chodit do ohrad za lehce dostupnou potravou,“ vysvětluje ochranář Jan Klečka. Analýza agentury také neprokázala, že by se vlk někdy dostal do konfliktu s člověkem.

EXISTUJÍ JEŠTĚ DALŠÍ MOŽNOSTI OCHRANY

Hejtmanství proto s ohledem na stanovisko odborníků žádost o odstřel zamítlo. „Majitelé ovcí nevyčerpali možnosti, jak útokům vlků předejít například dostatečným zabezpečením stád či jejich plašením v rámci pasteveckých areálů,“ poznamenala k verdiktu mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.
Vlci na Jablunkovsku začali ve velkém útočit na stáda ovcí zejména během letních prázdnin, od začátku roku do konce srpna jich usmrtili 121 a dalších sedmadvacet zranili.
Ochranáři pohyb vlků v Beskydech pečlivě monitorují. Podle jejich závěrů se na území okolo Jablunkova pohybuje jedna smečka vlků, kterou kromě samce a samice tvoří také tři letošní mláďata. Jejich pohyb a počty zaznamenaly fotopasti. Odborníci dokonce znají i původ samice, stěry DNA z napadených ovcí prokázaly, že samice pochází z karpatské populace vlků.

Škody šplhají do milionů korun P V roce 2021 bylo chovatelům ovcí, koz a skotu vyplaceno odškodné ve výši 5 338 000 Kč. P To bylo o 850 tisíc korun méně než v roce 2020. P Náhrada škody může být chovateli přiznána, pouze pokud splní podmínky dané zákonem. P Znamená to například umístění zvířat v uzavřeném objektu nebo elektrickém ohradníku. P Ohradník může nahradit přítomnost a dozor pasteveckého psa nebo člověka.

Zdroj: Karlovarský deník, 26. 11. 2022

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.