Přihlásit

Chráněný rys škodí farmářům (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Náhrady za škody od státu prý nestačí. Rysovi se na Šumavě daří, zaznamenaný byl i jeho výskyt ve vnitrozemí

Kašperské Hory
Přísně chráněný rys škodí farmářům. Za jedinou noc dokáže šelma zabít několik kusů hospodářských zvířat. Farmáři si stěžují, finanční kompenzace prý nic nevyřeší.
"V Kašperských Horách spolu s manželem soukromě hospodaříme bezmála 20 let. Až doposud nás zemědělství živilo, avšak obávám se budoucnosti. Chováme skot, ovce, kozy a ostatní malá hospodářská zvířata. Pro zpestření máme na svém pozemku i pět daňků. V okolí se dle mého názoru nekontrolovatelně rozmnožuje rys ostrovid. Když ho před léty ochranáři se slávou vypouštěli, slibovali, že rys bude regulovat nemocné srnčí. To už dávno není pravda! Rys čím dál tím více reguluje naše majetky," říká farmářka z Kašperských Hor Alena Chladová.

Škody platí stát
Škody způsobené rysem by měl podle zákona hradit stát. Podle farmářů ale finanční náhrady nestačí. "Pozemky máme zabezpečené, používáme elektrické ohradníky, plašiče založené na hluku a pachu. Nechci se smířit s tím, že se ztrátami musím počítat, proč bych měla? Kompenzaci dostaneme, jen když je průkazné, že škodu způsobil rys. To ale znamená, že musíme každý den kontrolovat pastviny a zvíře poté, co ho rys zabije, nesmí okousat kupříkladu jezevec nebo liška. Finanční náhrada navíc neřeší to, že nám chybí chovné zvíře," konstatovala Chladová.

Bojí se budoucnosti
Rys údajně dokáže za několik dní nehezky zahýbat se stavem zvířat. "Jen na naší farmě za 20 dní zakousl čtyři kusy zvířat. Tři daňky a jednu kozu. Těch pár daňků jako krmivo pro rysa brzy dojde a pak? Pak se pustí do ovcí a koz, které mu na jaře spolu s mláďaty ze stájí pustíme na pastviny," vyslovila své obavy Chladová.
Rys patří mezi druhy zvířat, které jsou zákonem přísně chráněné. Zákonnou ochranu však má i soukromé vlastnictví farmářů. "Já i ostatní zemědělci pobíráme dotace, musíme a chceme dodržovat určitá pravidla. Mezi ně patří i určité předepsané množství zvířat VDJ (velká dobytčí jednotka) na hektar a podobně. Tohle vidím do budoucna jako velký problém," dodává Chladová.
Náhradu škod způsobených chráněnými druhy vyplácí zemědělcům Plzeňský kraj. "Farmáři musejí řádným způsobem podat žádost. Formuláře jsou k nalezení na stránkách Plzeňského kraje. Kraj žádost posoudí, a pokud jsou dodrženy všechny podmínky, je vyplacena náhrada za škodu. V minulém roce se posuzovaly téměř dvě desítky žádostí," řekla Deníku mluvčí Plzeňského kraje Šárka Stará.
"Většina žádostí byla vyřízena kladně. Nejvíce škod způsobil kormorán, v závěsu za ním jsou rys a bobr,"doplnila Stará

Daleko od Šumavy
Rys ostrovid, největší česká kočkovitá šelma, nežije jen skrytě v šumavských lesích, ale stále více proniká do vnitrozemí. Klatovskému myslivci Václavu Bernardovi se ho vloni podařilo pomocí fotopasti vyfotografovat u vrchu Bukovák. Houbaři ani ostatní návštěvníci lesa se ale nemají čeho bát. "Rys je ostražité zvíře. Pokud může, člověku se vyhne nebo se včas skryje, člověku není nebezpečný," uklidňuje veřejnost zoolog NPŠ Luděk Bufka.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.