Přihlásit

Pod koly aut v okrese nejčastěji končí srny (Novojičínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Novojičínští policisté vyšetřovali v loňském roce více než sto případů dopravních nehod, při kterých se řidiči do cesty dostalo zvíře. Nejčastěji skončila pod koly vozidel srna.

Právě zimní měsíce jsou obdobím, kdy dochází k takovýmto nehodám nejčastěji. Důvodem jsou kratší dny a také fakt, že se zvířata vydávají krajinou za potravou a právě komunikace jim často stojí v cestě. Navíc je jisté, že ne o všech střetech se policisté dozvědí.
"V loňském roce jsme vyšetřovali 122 případů dopravních nehod, při kterých došlo ke střetům se zvěří. Pouze v sedmi případech to byla domácí zvířata - psi. Největší část nehod tvoří střety se srnami," sdělil novojičínský policejní mluvčí Petr Gřes. Škody mohou být v takovýchto případech minimální, ale výjimkou není ani totální zničení automobilů. "Vzniklé škody dosahují v jednotlivých případech řádově tisíců až desítek tisíc korun. Poničené přední části vozidel, rozbitá čelní skla, světla, poškozené chladiče, ale také zranění osob či totální zničení vozidel. Ne vždy se řidiči podaří střetu zabránit a následně sám s vozidlem havaruje mimo komunikaci," rozvádí Petr Gřes.
Když už se řidiči zvíře do cesty připlete a auto ho srazí, měl by o tom informovat nejbližší myslivecké sdružení. "A to buď sám nebo prostřednictvím policistů," připomíná Gřes. Zraněná srna, divočák nebo liška po střetu často nezahyne, a přivolaný myslivec pak může zvíře utratit, aby se nemuselo dále trápit. "I když od střetu s vozidlem odběhne, většinou po nějaké době, kdy se trápí, na vnitřní zranění pojde. Přivolaní myslivci zraněnou zvěř mnohdy dohledají ještě se trápící bolestí," poznamenal policejní mluvčí.
Ničím ojedinělým nejsou ani případy, kdy řidič uhynulé zvíře nejen že nenahlásí, ale naloží ho do kufru svého auta a doma si udělá s přáteli zvěřinové hody. Tím však porušuje hranice zákona. "V případě, že účastník dopravní nehody uhynulou zvěř neodevzdá a nechá si ji pro vlastní potřebu, dopustí se přečinu krádeže, za což mu hrozí postih," zdůraznil na závěr Petr Gřes. V drtivé většině loňských srážek uhynula srna, v jednom případě divoké prase a jednou liška.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.