Přihlásit

Myslivci poradili dětem, co dělat při setkání se zvěří (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z ČINNOSTI ČESKÝCH MYSLIVCŮ: Kdo jiný by měl dětem vyprávět o přírodě než myslivci?
Nedílnou součástí práce českých myslivců je i výchova dalších generací. A to nejen generací nových myslivců, ale především generací, kterým příroda není cizí.

Bruntál
Myslivci vyrážejí nejen do lesa na lov či s pytlem sena ke krmelci. Čas od času se vydají třeba i do školy, aby povyprávěli o svém koníčku. Před pár dny se uskutečnila zajímavá a poučná přednáška pro děti třídy 1. A a 1. B v Základní škole v ulici Okružní v Bruntále. Přednášky se ujali Zdeněk Hublík a Marek Pagáč z Mysliveckého sdružení Zlatý jelen - Světlá Hora. Oživit vyučovací předmět Přírodověda přednáškou o myslivosti se rozhodly vyučující paní Vlastimila Procházková a paní Konečná ze Základní školy v ulici Okružní v Bruntále.
Učitelky oslovily myslivce z Mysliveckého sdružení Zlatý jelen-Světlá Hora, zda by pro děti nepřipravili přednášku o myslivosti. Přednášky o myslivosti a lesní zvěři se zúčastnily děti prvních tříd. Namísto tradiční vyučovací hodiny se děti staly posluchači a věnovaly se bedlivému naslouchání o životě lesní zvěře.
Během poutavého vyprávění se děti dozvěděly nejen o tom, jaká zvěř žije v lesích na Bruntálsku, ale také o tom, jak žije a kde se vyskytuje, jak a čím se živí v létě a v zimě, a jak by se měly chovat na vycházce s rodinou nebo přáteli, aby nerušily přírodu a mohly ji samy pozorovat.
Na závěr ještě myslivci poučili děti, jak se chovat při setkání s lesní zvěří a jak zvěř v zimním období přikrmovat. Přednášku oba myslivci zpestřili hádankou jmen lesních zvířat z prezentovaných obrázků, přičemž děti překvapily přednášející svými znalostmi o lesní zvěři, za což jim náleží velká pochvala.
"Rozvoj, publicita a nauka o myslivosti mezi mladými a dětmi zcela vymizely, což se v nadcházejícím období může negativně projevit na péči o lesní zvěř a na jejím chovu. Je proto nutné rozvíjet vztah dětí k přírodě, které by mohly například v rámci zájmového kroužku rozvíjet své znalosti o lesní zvěři a aktivně trávit svůj volný čas v přírodě," podotkl Marek Pagáč.
Dodal, že přednáška o myslivosti by se tak měla stát povinností každého dítěte v rámci výuky v základních školách, kterou by měl mít na starosti odborník s určitými znalostmi o životě, chovu a lovu lesní zvěře.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.