Přihlásit

Divočáci na Valše vyklidili pozice (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divoká prasata, která terorizovala plzeňskou okrajovou část Valcha, jsou na útěku.
Město nechalo před dvěma týdny posekat orobinec kolem místní vodoteče a divočáci tak přišli o své přirozené útočiště.
"Výsledek byl okamžitý. Původně přibližně čtyřicetihlavé stádo se rozdělilo do několika skupin a z Valchy se přesunulo do okolních lesů," řekla Právu Dagmar Svobodová, vedoucí odboru životního prostředí plzeňského magistrátu.
Na divočáky si navíc počíhali členové dvou mysliveckých sdružení, kterým se podařilo skolit zhruba deset kusů.
"Jsme domluveni, že se v lesích bude intenzívně zakrmovat, aby se prasata mohla střílet z posedů. Je třeba snížit jejich stavy co nejvíc, než se na jaře zazelenají pole, pak bude odlov podstatně obtížnější," podotkla Svobodová. Zmíněné prasečí teritorium sahá až k zdejším rodinným domům. Kňouři škodili na zahradách, ničili pletivo a celkem běžně se promenovali i po místních silnicích. Za nevítaný střet s divočinou si ale lidé částečně mohou sami. "Zvířata tam mají úkryt, vodu, mohou se zde bahnit. A navíc zde našla i bohatý zdroj potravy. A to v kompostu, které si místní dělají za ploty. Mají tam prostě ideální prostředí," upozornila Svobodová.
Kosení orobince by se mělo v případě potřeby opakovat. "Nikdy však úplně nezabráníme tomu, aby se divoká prasata nevrátila, nikdy úplně neodejdou," upozornila Svobodová a dodala:
"Je ale třeba snížit jejich počet na únosnou míru, ideálně tak na deset až patnáct kusů, což je množství, které by už nepůsobilo problémy."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.