Přihlásit

Myslivci se hlídají, jen dva nadýchali (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Za letošní sezonu přistihli policisté ze sedmi a půl stovek nimrodů v kraji jen dva, kteří před honem pili alkohol

Olomoucký kraj - Dva myslivci neodolali v uplynulé lovecké sezoně a před honem se posilnili pivem či skleničkou něčeho ostřejšího. Naopak téměř osm stovek dalších nimrodů, které policisté při lovech v Olomouckém kraji kontrolovali, alkoholu před honem odolalo. Dvojici provinilců čeká správní řízení a pokuta.
Před lovem a během něj členové mysliveckých sdružení alkohol až na výjimky nepijí. Potvrzují to výsledky kontrol, které policisté provádějí na území Olomouckého kraje. Prověřili téměř osm stovek myslivců při šestašedesáti honech. Jen tři nimrodi se však dopustili nějakého přestupku. "Z tohoto počtu byli dva pod vlivem alkoholu, třetí měl propadlý zbrojní průkaz. Je vidět, že členové mysliveckých sdružení si jsou vědomi odpovědnosti, kterou vyžaduje manipulace se střelnou zbraní. Počet zjištěných přestupků je v posledních letech stabilizovaný, zaznamenáváme jen několik případů za loveckou sezonu," sdělil vedoucí odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál krajského policejního ředitelství Jaromír Vilímovský.
S výsledky kontrol na honech jsou spokojeni také jednatelé a předsedové mysliveckých spolků. "Situace je v celém kraji velmi dobrá. Kontrolami totiž projdou stovky myslivců. Najdou se přitom jen ojedinělé případy, kdy mají nimrodi v krvi zbytkový alkohol z předešlého dne. Před honem ani při něm se dnes už prostě nepije, téměř nikdo si to nedovolí," ujistil jednatel olomouckého okresního mysliveckého spolku Jiří Zbořil.
Lovec, který má pozitivní test na alkohol, musí podle něj probíhající hon ihned opustit. "Myslivecký hospodář má povinnost osoby pod vlivem alkoholu nebo omamných látek okamžitě vykázat. Nemohou tam dál zůstat ani jako honci. Případy se pak zabývá policie. Ta je postoupí na magistrát či městský úřad, kde probíhá přestupkové řízení. Výsledkem bývá bloková pokuta," popsal obvyklý postup Jiří Zbořil. Pokud se problémy s alkoholem opakují, mohou provinilci přijít na řadu měsíců také o zbrojní průkaz.
Podle Jiřího Zbořila za uplynulou loveckou sezonu nedošlo na honech v Olomouckém kraji k žádným úrazům, které by skončily těžkým zraněním nebo dokonce smrtí některého nimroda. "V minulosti jsme několik let po sobě bohužel každoročně zaznamenávali nějaké úmrtí. Obvykle byla příčinou takového neštěstí nedbalost, neopatrnost nebo doslova zbrklost při zacházení se střelnou zbraní. Konzumace alkoholu před lovem na podobných případech nemívá žádný podíl. Honů jsou za každou loveckou sezonu v kraji desítky, výstřelů při nich padnou statisíce a drobné zranění se čas od času může stát," připustil Jiří Zbořil s tím, že většinou někoho zraní například mladí myslivci, kteří ještě nemají dostatečné zkušenosti s lovem ani se zbraněmi.
Takový případ se stal například v polovině loňského listopadu při honu v Henčlově na Přerovsku. Devatenáctiletý mladík, který střílel na zajíce, tam tehdy brokovnicí na ruce a noze zranil dalšího lovce. Muž naštěstí utrpěl jen lehká zranění.

***
Kontroly myslivců v Olomouckém kraji v roce 2012
Okres     Počet myslivců    Počet přestupků     Alkohol
Jeseník            96                           0                   0
Olomouc       139                           2              0,14 a 0,28 promile
Prostějov      319                           1                   0
Přerov          114                           0                   0
Šumperk        98                            0                   0
Celkem       766                            3                   2
Zdroj: Policie ČR Olomouc

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.