Přihlásit

Návštěvnost Muzea města Ústí nad Labem rekordní (prvnizpravy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letošní měsíc leden se do dějin Muzea města Ústí nad Labem zapsal rekordem návštěvnosti, když sem přišlo 9971 lidí.

Informoval o tom web ústeckého muzea. Celkem zde bylo 4522 dospělých návštěvníků a 4907 dětských návštěvníků do 15 let, zbytek tvořili návštěvníci ostatních kategorií. Do návštěvnosti muzea nejsou zahrnuti návštěvníci koncertů a dalších obdobných akcí. Samotná návštěvnost v měsíci lednu je skutečně mimořádná, překročila i některé celoroční výsledky návštěvnosti ústeckého muzea.

V současné době je pro návštěvníky muzea přístupná jediná stálá expozice "ANTICKÝ SEN". Vzhledem k tomu, že dosud nejsou vybudovány chystané stálé historické expozice, tak ústečtí muzejníci systematicky využívají rozsáhlé výstavní prostory k bohaté výstavní činnosti. V měsíci lednu tak mohli návštěvníci Muzea města Ústí nad Labem vidět ještě ze starších výstavních projektů například výstavu o nacistickém programu nucené eutanázie "NEHODNÉ ŽITÍ", výstavu děl ústeckého výtvarníka Klause Horstmanna-Czecha nebo výstavu Collegia Bohemica o připravované stálé expozici.

V lednu 2013 byly postupně zahájeny nové výstavy, jako je výstava obrazů slovenského malíře Roberta Viktora Němečka "NEW PALEO ART", výstava přírodovědných fotografií Petra Slavíka "SETKÁNÍ V  DIVOČINĚ", výstava o zrodu České národní banky "20 LET CHRÁNÍME ČESKOU KORUNU", nebo výstava o životě o díle mezinárodně uznávaného historika umění, muzeologa a emeritního ředitele Muzea umění v Bochumi "NEZNÁMÝ RODÁK PETR SPIELMANN".

Výstava, která je hlavní příčinou velkého zájmu veřejnosti o ústecké muzeum , byla zahájena 8.ledna  a potrvá do 3.března a jmenuje se "GIGANTI DOBY LEDOVÉ". Kurátorkou výstavy za Muzeum města Ústí nad Labem je RNDr. Zuzana Vařilová PhD., která výstavu připravovala ve spolupráci s Filipem Kočíkem z firmy Giganti s. r. o.

Výstava umožní návštěvníkům muzea blízké setkání s giganty, kteří ovládali Zemi během období, které nazýváme dobou ledovou. Mají tak jedinečnou možnost podívat se na tato zvířata zblízka, uvědomit si jejich ohromující velikost a seznámit se s jejich způsobem života. Základem výstavy jsou trojrozměrné modely v životní velikosti, představeno je zde 13 druhů zvířat. Kromě dobře známého mamuta, srstnatého nosorožce či šavlozubého tygra se můžete seznámit i s tvory téměř neznámými, jakým je impozantní jednorohý nosorožec Elasmotherium, velebobr Castoroides či obří pták Moa.

Modely zvířat jsou doplněny exponáty ze sbírek ústeckého muzea - kosterní  pozůstatky pleistocenních zvířat nalezené přímo v Ústí nad Labem či jeho blízkém okolí. Na výstavě můžete vidět třeba originální mamutí kly, lebku pratura, špičák jeskynního medvěda, kosti srstnatých nosorožců či parohy veledaňků. Kromě velikánů jsou zde i  kosti drobných hlodavců, kteří žili spolu s giganty. U amerických druhů zvířat jsou pak vystaveny nálezy jejich evropských ekvivalentů (např. medvěda jeskynního či lva jeskynního). Zvídaví návštěvníci mohou čerpat informace z více než 30 panelů plných poznatků o dobách ledových i  jejích obyvatelích. Připraveny jsou i ukázky trusu vystavených gigantů (včetně čichové zkoušky).

Jedna z výstavních místností je věnována i  našim předkům. Vystaven je zde zmenšený model obydlí neandrtálce spolu s artefakty ze známého archeologického naleziště Bečov u Mostu. Výstava je doplněna interaktivními prvky a jsou připravené doprovodné programy, které jsou určeny především dětským návštěvníkům. K návštěvě výstavy pozvala i reportáž České televize v pořadu Toulavá kamera.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.