Přihlásit

Švédské úřady končí s odstřelem vlků, odpor veřejnosti byl příliš silný (zpravy.tiscali.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Švédské úřady pozastavily kontroverzní štvanici na vlky, jen pár dní poté, co byl jejich limitovaný odstřel povolen. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

Švédská vláda dala souhlas k cílenému honu na vlky, prý se záměrem "ozdravit vlčí populaci". Maximálně mělo být zastřeleno 16 zvířat. Proti odstřelu se ale vzbouřili ekologové, kteří se obrátili na soud.

Vláda pod jejich tlakem lov pozastavila. Usmrceni byli zatím jen tři vlci. Soud má nyní záležitost důkladně prověřit a podle analytiků pravděpodobně v letošním roce už další lov nepovolí.

Vládní rozhodnutí umožnit kontrolovaný odstřel vlků vyvolalo ve Švédsku vzrušenou debatu. Podpořili ho lovci, a také farmáři, kteří argumentují, že vlci decimují stáda losů a další divoké zvěře a že jim požírají ovce.

Ochránci přírody všemu rozumí nejlépe
Ochránci životního prostředí namítají, že predátoři by měli žít v přírodě volně, protože jsou součástí přirozeného ekosystému. Proti odstřelu vlků ve Švédsku protestovala také Evropská unie, podle níž tím bylo porušeno evropské právo.
Ve Švédsku žije divoce přes 270 vlků. Tento živočišný druh byl v zemi takřka vyhuben, než byl v 60. letech minulého století přijat zákon na jeho ochranu. Do té doby byli občané naopak za zabití vlka odměňováni, píše server BBC News. S kontrolovaným odstřelem se začalo v roce 2010.

Farmáři se loučí s ovcemi, vlci je sežerou
Farmářka Anette Backová-Olssonová s odstřelem vlků souhlasí, kvůli nim prý během let přišla o 35 ovcí. "Od května do září, do října v noci nespím. Mám psy, kteří začnou štěkat, když se vlk objeví, a já se nikdy necítím bezpečně," svěřila se.
Ekologové však připomínají, že farmáři dostávají za každou zabitou ovci odškodné a že každoročně jich vlci vezmou jen 300 z celkového počtu 800 000.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.