Přihlásit

Jak vznikají muzejní preparáty ptáků, představí Muzeum Komenského v Přerově (novinky.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V rámci probíhající výstavy 80 let společně pro ptáky a pro lidi, která je věnována historii Moravského ornitologického spolku, se mohou návštěvníci dozvědět, jak pracuje muzejní preparátor.

Výstava byla zahájena symbolicky, 4. prosince 2012, přesně na den 80 let od založení Moravského ornitologického spolku (MOS) a v Galerii přerovského zámku v prvním poschodí bude k vidění do 3. března.

Nevšední výstava mapuje nejen historii ornitologického a ochranářského hnutí na střední Moravě, ale také vývoj neziskové organizace zaměřené na ochranu a výzkum ptactva ve společensko-politickém kontextu minulého století až po současnost. Mimo řady historických dokumentů, fotografií a předmětů jsou součástí expozice také informační panely o významných osobnostech MOS i ptačích lokalitách na Moravě. Bohatou činnost dokumentuje ukázka vydávaných časopisů, monografií i brožurek a letáků.

Návštěvníci si připomenou i řadu akcí, kdy podpora veřejnosti, kterou MOS získal, pomohla zvrátit špatná rozhodnutí nebo alespoň dodatečně napravit chyby. Příkladem může být jak původně vybraný, ale naštěstí nerealizovaný lanový Tyršův most, tak i dodatečná úprava skleněných protihlukových stěn Mostu Legií proužkováním. V obou případech se zabránilo zbytečnému zabíjení ptáků.

Vystaveno je i odchytové zařízení pro kroužkování ptáků a ukázka preparátorského pracoviště. A právě zde bude ve středu 13. února od 15 a od 16 hodin předvádět Jiří Polčák, preparátor Muzea Komenského v Přerově, jak vznikají preparáty ptáků. Návštěvníci výstavy se dozvědí, jak se preparují ptáci, jak se čistí a upravuje peří, co je to balk a jak dlouho vzniká muzejní preparát.

Další ukázky práce preparátora budou probíhat i 20. a 27. února od 15 a od 16 hodin v prostotách Galerie přerovského zámku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.