Přihlásit

Lovecká sezona bude rekordní (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O stovky divočáků víc než loni letos ulovili myslivci v regionu, a to lovecká sezona ještě neskončila. Drobné zvěře je však stále málo, můžou za to rozsáhlé lány polí s řepkou.

Vyškovsko
Přestože lovecká sezona končí oficiálně až za měsíc, myslivci na Vyškovsku už teď vědí, že bude rekordní. Oproti slabému loňskému roku se totiž například odlov divočáků zvedl i na trojnásobek.
Loni divočáci nemuseli chodit za potravou k posedům, protože byla výrazná nadúroda bukvic a žaludů, myslivci jich tak postříleli málo. Letos je situace zcela jiná. "Už teď je ulovených o sto dvacet kusů černé zvěře víc než za celou loňskou sezonu, kdy jich myslivci ulovili zhruba 750. V tomto ohledu je tedy sezona rekordní," přiblížil Pavel Smejkal z vyškovského odboru životního prostředí, který má na starosti myslivost.
Tak vysoké číslo podle něj způsobil právě fakt, že divočáci méně využívali přirozené zdroje potravy. "Navýšení lovu je možné přisoudit zvýšené úspěšnosti lovu pomocí vnadění a také větší slovitelnosti na společných loveckých akcích," podotkl Smejkal.
Rekordní bude podle něj i počet ulovených lišek. "Oproti loňsku jich je zatím o sto třicet víc, tedy celkem 460. Mírně se zvýšil i počet zastřelených bažantů, zajíci odpovídají průměru posledních tří let," vyjmenoval Smejkal.
Sezonu si chválí i na Slavkovsku. "Situace kolem černé je podobná jako v ostatních regionech, za Slavkovsko je k dnešnímu datu ulovených 270 kusů černé oproti loňsku, kdy se ulovilo šestadevadesát kusů. Nárůst je tedy trojnásobný," uvedl Jaromír Kamínek ze slavkovského odboru životního prostředí.
Odlov zajíců je podle něj trvale velmi nízký. "Se zajícem je to stále špatné, letos je zatím ulovených 940 kusů, minulý rok jich bylo o osmatřicet méně. Přitom ale před třemi, čtyřmi lety se lovilo kolem osmnácti set až dvou tisíc zajíců. Příčin je víc, ale zásadní je hlavně rozšiřování ploch s kukuřicí a řepkou, které neumožňují drobné zvěři úkryt před predátory," vysvětlil Kamínek. O něco vzrostl i počet zastřelených bažantů. "Letos myslivci ulovili už 1786 kusů, v loňské sezoně jen 1540. Ale třeba oproti roku 2007 je to stejně jen polovina, tehdy počet zastřelených bažantů přesál tři tisíce dvě stě," dodal Kamínek.
Také na Bučovicku letos stříleli divočáky podstatně víc. "Letos se lovili mnohem snadněji než loni, kdy se k posedům skoro nepřibližovali. přesná čísla teď ještě neřeknu, ale nárůst byl rozhodně značný, a to nejen v naší honitbě, ale i v sousedních," řekl předseda nesovického mysliveckého sdružení Pláňava Luděk Machálek.
Zajíci se v oblasti střílejí minimálně. "Víc jich je na Slavkovsku nebo kolem Vyškova, tady na Bučovicku jde spíš jen o výjimky. Velké hony už se dávno nepořádají," dodal Machálek. Důvodem je právě malý počet této drobné zvěře, jejíž výskyt býval hojný. Vlivem rozšiřování polí s kukuřicí a řepkou, která vytlačila původní meze a remízky, však velký počet zajíců a bažantů padl za oběť predátorům.
Naopak divoká prasata na těchto polích nacházejí snadný zdroj potravy a každoročně páchají velké škody. Na polích se krmí i vysoká zvěř, myslivci to však nevidí rádi. "Z polí vymizely pícniny a všude se pěstuje řepka. Ta sice zvěři chutná, ale nemá pro ni příznivé složení. Způsobuje jí například průjem," vysvětlil už dříve předseda Okresního mysliveckého spolku Vyškov František Toman.

***
Ulovená zvěř na Vyškovsku (kusy k 16. 2. 2013)
Divoké prase 874
Bažant 1267
Zajíc 444
Srnec 571
Ulovená zvěř na Slavkovsku (kusy k 16. 2. 2013)
Divoké prase 270
Bažant 1786
Zajíc 940
Srnec 343
Zdroj: Odbor životního prostředí městských úřadů

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.