Přihlásit

Myslivci vybudovali vodní tůně (Moravskoslezský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Málokteré organizace udělaly pro přírodu tolik jako myslivci. Ti v současné době sadí stromky, obnovují remízky, budují vodní tůňky.

Zaostřeno na myslivce
Myslivecká sdružení patří k těm organizacím, bez nichž by se neobešel život v obcích. Podílejí se na společenském životě, třeba pořádáním mysliveckých plesů a zábav, a také přiloží ruku k dílu, když je něco třeba.
A protože mají blízko k přírodě, právě zde odvedli a odvádějí velký kus práce. Sázejí stromky, obnovují aleje a stromořadí anebo třeba zřizují v krajině vodní rezervoáry. Mnohé tyto práce dělají ve spolupráci s obcí a dalšími spolky a organizacemi v obci. Díky myslivcům se v loňském roce vystavěly malé vodní tůně v honitbě Hodslavice na Novojičínsku.
"Myslivecké sdružení Hodslavice ve spolupráci s místními spolky, organizacemi a obcí, již několik let intenzivně pracuje v zlepšení přírodních podmínek na katastru obce. Všechny tyto kroky mají za cíl nápravu křivd na krajině v minulosti spáchaných tak, aby se krajina stala ,přívětivou' pro obyvatele obce a návštěvníky přírody a aby došlo ke zlepšení přírodních podmínek nutných pro existenci druhové rozmanitosti rostlinných a živočišných společenstev," informoval o jednom chvályhodném počinu Martin Repta, předseda Mysliveckého sdružení Hodslavice. Mimochodem, tohle myslivecké sdružení si letos v dubnu připomene šedesát tři let od svého založení.

Studie
Před dvěma lety vznikla na objednávku Agentury ochrany přírody a krajiny v Ostravě krajinářská studie s názvem Podpory ekologické stability krajiny v k. ú. Hodslavice. Tato studie obsahuje mimo jiné řadu návrhů lokalit k vybudování malých vodních tůní, které by měly sloužit jak ke zlepšení retenčních schopností krajiny, tak k podpoře života rostlinných a živočišných společenstev vázaných na vodu. "Stejně jako na řadě jiných územích i v našem katastru je vážným problémem krajiny neschopnost dlouhodobě zadržovat vodu," uvedl Martin Repta.
"V roce 2012 jsme se rozhodli za pomoci dotačního titulu Program péče o krajinu 2012 pro vybudování malých vodních tůní v pěti lokalitách. Na všech lokalitách navržených k výstavbě tůněk se nachází přirozené prameniště vody, která by měla zajistit napájení tůní vodou," pokračoval v popisu předseda Mysliveckého sdružení Hodslavice. Jednalo se o tůňky o velikosti zhruba pět krát osm metrů a středové hloubce do půldruhého metru. Tvar tůní byl přizpůsoben konkrétním podmínkám jednotlivých lokalit. S výkopem tůní pomohl bagr, který vykopanou zeminu rozprostřel po okolí tůně. Tůňky neobsahují žádné stavební prvky.
Všemu samozřejmě předcházela ještě nezbytná "papírová" práce, tedy úřední vyřizování a schvalování. Po předání žádosti Agentuře ochrany přírody a krajiny v Ostravě následovala obhlídka lokalit pro výstavbu tůní. Ze žádosti o dotaci byla jedna lokalita vyřazena jako neodpovídající podmínkám dotačního titulu, neboť se nacházela na lesní parcele. Na všechny lokality byl vydán souhlas vlastníků s plánovanou výstavbou tůní a souhlasné stanovisko odboru životního prostřední Městského úřadu Nový Jičín.
Tůňky byly zbudovány podle vzorových návrhů obsažených v krajinářské studii. Nakonec brigádníci ještě upravili tvary tůní a také svahů břehových hran. V letošním roce v okolí některých tůní vysadí stromků a keřů. "Provedené vybudování vodních tůní by mělo přispět ke zlepšení vodního režimu na katastru obce Hodslavice," uzavřel popis projektu předseda Mysliveckého sdružení Hodslavice Martin Repta.

Myslivci, pochlubte se svou činností!
Máte nějaký nevšední zážitek z pobytu v lese a přírodě? Chcete se pochlubit loveckými trofejemi? Věnujete se ochraně lesa, zvěře a přírody? Chystáte nějakou mysliveckou akci pro veřejnost - zábavu, ples, burzu, přednášku nebo výstavu? Napište nám. Vaše tipy, příspěvky a fotografie můžete zasílat na e­mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.