Přihlásit

Jinošovská obora nabízí obnovené historické pěšiny (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JINOŠOV
Nedaleko Náměště nad Oslavou leží hned dvě významné obory, ale ani jedna nenese označení města v názvu.
Větší a známější je Kralická obora, která je ovšem většinu roku pro veřejnost uzavřena.
Méně známý areál v Jinošově, zapsaný v ústředním seznamu kulturních památek, který v mnohém připomíná svým uspořádáním známý Lednicko-valtický areál, je přístupný po celý rok.
Navíc nyní prohlédl díky letité obnově. "Podařilo se obnovit téměř 1,5 kilometru historických pěšin, včetně dvou dřevěných mostků a sedmi laviček pro turisty. Renovací prošlo i 110 metrů historické zdi obory a vstupní brána a branka," potvrdil mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Tyto práce navázaly na obnovu lesoparku podle původní krajinářské kompozice.
Odborníci odstranili suché a nebezpečné stromy i náletové dřeviny a vysázeli 3772 kusů domácích i exotických druhů dřevin, další významné stromy se dočkaly potřebného ošetření. Byly obnoveny i čtyři hektary luk.

Bažantnice a zámeček
Upravený je Jinošovský potok a rekonstrukci má za sebou i oblíbený rybník Březina.
Do areálu vedou dvě branky, ale otevřený je pouze vchod z Jinošova, který leží asi 200 metrů za obchodem v centru obce. Branka se odemyká po celý rok denně od devíti do sedmnácti hodin.
V místech, kde se rozprostírá lesopark, byla původně bažantnice.
V roce 1795 tam nechal hrabě Jindřich Vilém Haugwitz vystavět letní zámeček. V roce 1827 byl přestavěn v klasicistním slohu a bažantnice byla přeměněna na anglický park s altány a dalšími stavbami. K nejznámějším patří altán bohyně lovu Diany a Apollónův chrám.
Od roku 1983, kdy sem byli z Maďarska dovezeni čtyři špičáci, deset daněl a pět daňčat, slouží areál jako chovná obora pro daňčí zvěř.
Zámek byl vyjmut z lesoparku a sloužil jako ústav sociální péče Kraje Vysočina. Pak byl kvůli nevyhovujícímu stavu prodán a nový vlastník jej nyní opravuje.
Zatímco jinošovská obora se může stát místem pro zajímavý výlet a jeho 2,5 kilometru dlouhá vyznačená stezka s informačními tabulemi je zajímavým tipem po celý rok, vidět sousední Kralickou oboru není tak snadné.

Kralická obora se otevře v dubnu
Od roku 1991 je povolen vstup do Kralické obory jen v červenci a srpnu. Výjimku tvoří například komentované prohlídky s myslivci u příležitosti každoročních výstav shozených trofejí. "Letošní výstava na zámku bude poslední dubnový týden a s prohlídkami Kralické obory počítáme v sobotu 27. dubna," uvedl Michael Štefl z odboru životního prostředí náměšťské radnice.

FAKTA
Lesopark Jinošov a Kralická obora
Lesopark a obora Jinošov * přístupný denně od 9 do 17 hodin * výměra 36 ha * nadmořská výška 460-490 metrů nad mořem * altán bohyně lovu Diany * Apollónův chrám - kruhový templ s kopulí * klasicistní letní zámeček Schönwald Kralická obora * přístup jen v červenci a srpnu * výměra 290 ha * nadmořská výška 360-480 m. n. m. * klasicistní zámeček Lusthaus

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.