Přihlásit

Myslivec sbírá dýmky (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uničov
Doma má Radek Pešek z Uničova na dvě stě padesát dýmek, ale nikdy si z žádné nezabafal. Jen je sbírá, a to už dvacet let. Většina z nekuřákovy kolekce jsou porcelánky zdobené mysliveckými a loveckými motivy.
Část sbírky je ke spatření na výstavě Chladný kouř a lovu zdar v prostorách uničovského informačního centra. "Jsem myslivec a to je zvláštní kasta lidí. Dodržujeme zvyky a tradice,máme svůj řád a dlouholetou historii.
Jde o široké spektrum nejrůznějších věcí, kam patří historické budovy, lovecké zámečky, sochy, umění a samozřejmě lov a vše, co s ním souvisí.
Jednou z mnoha tradic je i kouření, mě ale spíš na fajfkách zaujaly obrázky," prozrazuje sběratel.
Předměty začal shromažďovat poté, co ho uchvátila výstava porcelánových dýmek na zámku Jánský Vrch. Ty, které dosud nasbíral, lze datovat do rozmezí let 1830 až 1920. "Vyráběly se v manufakturách, třeba jen ve dvě stě kusech. Každý tvůrce měl svůj styl. Jen se podívejte, jaká je to krásná práce. Malé umělecké dílo," ukazuje na dýmku s motivem útoku orlosupa na mládě kamzíka. Kromě zachycení boje mezi člověkem a přírodou či mezi zvěří navzájem se na hladkém bílém povrchu takzvané hlavičky objevuje také milostná tematika. "Dívejte, jak ti myslivci podlézali děvčatům. Když měli pěknou uniformu, pořádnou flintu a také vyšší postavení, tak to na děvčata zabralo a většinou byli nimrodi úspěšní i při tomto lovu," popisuje myslivec u obrázku mladého lovce stojícího u dívky nakloněné v okně. Kromě zmíněné hlavičky, do které se vkládá tabák, se dýmka skládá z takzvaného plivníku, kde zůstávají zplodiny. Různě dlouhé trubice, kterými se vdechuje kouř, se nazývají troubele a dělaly se z napodobenin různých materiálů. K výzdobě se používaly třeba parohy či srnčí nožky.
Radek Pešek dýmky shání na aukcích a také sběratelských burzách. "Padesát procent mám ale z Německa, koupil jsem je přes internet," přiznává. Protože mu doma zatím chybí výkladní skříň, dýmky jsou nejčastěji uložené v krabicích. "Nesbírám jen fajfky, ale také staré zbraně a historický nábytek. Zatím pořád sháním nějakou pěknou skříň, kam bych je mohl dát a vystavit si je."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.