Přihlásit

Myslivci na Valašsku o honitby nepřišli (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valašsko
Poslední měsíc zbývá do konce platnosti smluv na pronájem honiteb myslivcům. Zda jim je vlastníci pozemků prodlouží na dalších deset let se rozhodovalo na valných hromadách honebních společenstev.

Jednání s honebními společenstvy, která trvala půl roku, nakonec pro valašské myslivce dopadla dobře. "Od prvního dubna tak mohou myslivecká sdružení užívat pětadevadesát procent honiteb. Zbývá už jen dokončit výběrové řízení na pronájem ploch patřících Lesům České republiky a v plánu je ještě jednaní o nájmu pozemků patřících církvi," prozradil jednatel Okresního mysliveckého spolku Vsetín Jan Janoušek.

I když všechno dobře dopadlo, byli myslivci připraveni i na scénář, že o honitby přijdou. "Bez honiteb, na kterých se dá hospodařit, by myslivost z jejich činnosti odpadla. Občanská sdružení by ale fungovala dál," vysvětlil Janoušek.

O svoji budoucnost se členové mysliveckých spolků nebáli. "Většina našich členů je i vlastníky honebních pozemků. Takže i kdyby někteří majitelé nepodepsali, stejně bychom se měli kde starat o zvířata a pořádat hony," řekl předseda MS Tisůvek Josef Žák.

Obdobně na tom jsou i na Dolní Bečvě. "Jako sdružení bychom přežili. Většina pozemků je totiž v našem soukromém vlastnictví a pronajaté jsou jen části," prozradil předseda MS Dolní Bečva Vladislav Šena.

Členové honebních společenstev však hlásili klidný průběh jednání. "Myslím si, že všechno dopadlo dobře. Myslivci u nás mohou dalších deset let pokračovat ve své činnosti," informoval honební starosta honebního společenstva (HS) Liptál Zdeněk Mrlina.

Valachům se tak povedlo vyhnout podobné situaci, jakou musí řešit v sousedním regionu. Po schválení nové smlouvy ve Všemině, podal jeden ze členů HS žalobu na neplatnost rozhodnutí."


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.